Prima Pagina » Corpul Uman » Dintii

Dintii

Dintii sunt structuri osoase dure, implantate in cavitatile maxilarului si ale mandibulei. In timpul vietii apar doua seturi succesive de dinti. Fiecare dinte prezinta doua portiuni: coroana, care este putin vizibila in gura, si radacina, care este partea incorporata in maxilare. Radacinile dintilor sunt, de obicei, mai lungi decat coroana. Dintii frontasi au doar o radacina, in timp ce dintii situati mai in spate au doua sau trei radacini.

Elementul structural major al dintelui este format dintr-un tesut calcificat denumit dentina. Dentina este o substanta dura, asemanatoare osului, care contine celule vii. Este un tesut sensibil, acre da senzatia de durere cand este stimulata de excitanti termici sau chimici. Dentina coroanei este acoperita de un strat protector de smalt, o structura celulara extrem de dura si de sensibila. Radacina este acoperita cu un strat de cement, o substanta asemanatoare dentinei si care ajuta la fixarea dintelui in alveola.

Centrul dintelui este o cavitate umpluta cu un tesut conjunctiv sensibil, numit pulpa dentara. Aceasta se extinde de la coroana pana la extremitatea radacinii care prezinta un orificiu in punctul cel mai adanc al dintelui. Prin acest orificiu, vasele sanguine si nervii ajung la pulpa dentara.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 7 august, 2019, 17:21

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *