Prima Pagina » Medicamente » Medicamente D » Dipiridamol

Dipiridamol

Prospect

Preparatul Dipiridamol se prezinta sub forma de comprimate filmate continand 25 mg si respectiv 75 mg si fiole continand 10 mg dipiridamol/2 ml.

Actiune:

Dipiridamolul este un coronarodilatator. Creste fluxul sanguin in miocard, dilatand mai ales vasele mici. Efectul se datoreste, probabil, inhibarii recaptarii adenozinei. Dipiridamolul nu creste rezistenta la efort a bolnavilor cu cardiopatie ischemica. Se absoarbe incomplet din tractul digestiv si se leaga in mare masura de proteinele plasmatice. Timpul de injumatatire este de 10-12 ore. Metabolizarea substantei are loc in ficat, iar eliminarea prin bila, sub forma de glucuronid si prin urina, ca atare. Excretia digestiva poate fi redusa prin recirculare enterohepatica. Exista variatii individuale de absorbtie si excretie a dipiridamolului.

Indicatii:

Cardiopatie ischemica cronica (nu influenteaza imediat crizele de angor pectoris si nu impiedica tulburarile electrocardiografice de efort, dar in administrare prelungita diminua intensitatea crizelor si le distanteaza in timp, uneori le suprima). Profilaxia tromboembolismului dupa inlocuire de valve cardiace, in asociere cu un anticoagulant oral; asociat cu aspirina, in tratamentul diverselor afectiuni tromboembolice; in administrarea i.v. produce o vasodilatatie coronara importanta, motiv pentru care este utilizat in testul de stress pentru diagnosticul scintigrafic al bolii cardiace ischemice; echocardiografie. Utilizari posibile, in asociere cu aspirina: limitarea evolutivitatii complicatiilor diabetului zaharat; stadii initiale ale bolii Kawasaki (se poate utiliza si singur); profilaxia migrenei; tulburari vasculare periferice.

Administrare:

Adulti: 300-600 mg/zi per os; Copii: 5 mg/kg corp/zi. Comprimatele filmate se iau intre mese (cu aproximativ 1 ora inaintea mesei). Fiolele administrare i.v. – in testul de stress pentru diagnostic scintigrafical bolii cardiace ischemice cate 560 g/kg corp timp de 4 min. (sau 300-400 mg p.o.) Echocardiografie – cate 750-840 g/kg corp. Din cauza proprietatilor fizico-chimice ale solutiei injectabile, este preferabil ca alte preparate, asociate eventual, sa fie administrare separat.

Contraindicatii:

Criza de angina pectorala, infarctul miocardic acut recent, hipotensiunea arteriala, angina instabila, tulburari de coagulare. Aceste afectiuni constituie contraindicatii la administrarea i.v.

Reactii adverse:

Tulburari digestive (greata, voma, diaree), ameteli, slabiciune, inrosirea fetei, rash tegumentar, poate induce dureri precordiale sau agrava caracterul durerilor anginoase, poate produce aritimii. Unele din reactiile adverse sunt reversibile la aminofilina.

Interactiuni:

Solutia de dipiridamol nu se amesteca cu alte solutii injectabile.

Pret:

  • Dipiridamol Zentiva 25 mg  cutie cu 30 comprimate are un pret aproximativ de 8 lei;
  • Dipiridamol 25 mg drajeuri cosra 6 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 7 septembrie, 2011, 23:33

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *