Prima Pagina » Medicamente » Medicamente D » Diprosalic

Diprosalic

Prospect

Compozitie:

Diprosalic Unguent contine in fiecare gram 0,64 mg betametazona dipropionat echivalent cu 0,5 mg (0,05%) betametazona si 30 mg (3%) acid salicilic.
Diprosalic Lotiune contine in fiecare gram 0,64 mg betametazona dipropionat echivalent cu 0,5 mg (0,05%) betametazona si 20 mg (2%) acid salicilic. pH-ul este ajustat la aproximativ 5,0.
Ingredienti inactivi: Unguent- ulei de parafina, vaselina alba.
Lotiune: edetat de sodiu, hidroxi-propil-metilceluloza, hidroxid de sodiu, alcool izopropil, apa distilata. Acidul salicilic este un agent keratolitic si antiseptic.

Actiune terapeutica:

Betametazona dipropionat, corticosteroid sintetic fluorinat, prezinta activitate antiinflamatorie, antipruriginoasa si vasoconstrictoare. Diprosalic unguent si lotiune demonstreaza aceste actiuni intr-o maniera sustinuta, permitand astfel doua aplicatii zilnice. Acidul salicilic administrat topic prezinta proprietati keratolitice, precum si actiune bacteriostatica si fungicida.

Indicatii:

Diprosalic Unguent este indicat pentru ameliorarea manifestarilor inflamatorii ale dermatozelor hiperkeratozice si uscate care raspund la tratamentul cu corticosteroizi cum sunt: psoriazisul, dermatita atopica cronica, neurodermita (lichenul simplu cronic), lichenul plan, eczeme (inclusiv eczema numulara, eczema palmei, dermatita eczematoasa), dishidroza (pompholyx), dermatita seboreica a scalpului, ihtioza vulgara si alte afectiuni ihtiozice.
Diprosalic Lotiune este indicat pentru ameliorarea manifestarilor inflamatorii din psoriazisul si seboreea scalpului.
Diprosalic Lotiune este de asemenea indicat pentru ameliorarea manifestarilor inflamatorii din leziunile cu alta localizare decat scalpul, din psoriazis sau alte dermatoze care raspund la tratamentul cu corticosteroizi. La anumiti pacienti se poate realiza un tratament de intretinere adecvat cu aplicatii mai rare.

Mod  de administrare:

Numai pentru uz dermatologic. O pelicula fina de Diprosalic Unguent se aplica pe intreaga arie afectata, de doua ori pe zi, dimineata si seara. Aplicati cateva picaturi de Diprosalic Lotiune pe ariile de piele afectata si masati usor pana cand medicamentul patrunde in scalp sau piele. Frecventa uzuala de aplicare este de doua ori pe zi, dimineata si seara. La anumiti pacienti se poate obtine un tratament de intretinere adecvat cu aplicatii mai rare.

Contraindicatii:

Diprosalic unguent si lotiune este contraindicat la pacientii cu istoric de hipersensibilitate la oricare din componentele sale.

Precautii:

Daca apar reactii de iritare sau sensibilizare, tratamentul cu Diprosalic unguent trebuie intrerupt. In prezenta unei infectii trebuie urmat un tratament adecvat. Efectele adverse care apar in urma tratamentului cu corticosteroizi sistemici inclusiv supresia glandei suprarenale pot de asemenea sa apara si in cazul tratamentului cu corticosteroizi topici, in special la copii. Absorbtia sistemica a corticosteroizilor topici sau a acidului salicilic creste daca sunt tratate suprafete corporale mari sau daca se foloseste tehnica ocluziva.

In aceste conditii sau cand se fac tratamente pe termen lung, in special la copii sunt necesare precautii speciale. Tehnica ocluziva trebuie evitata in cazul utilizarii Diprosalic lotiune. Aplicarea acidului salicilic pe rani deschise sau pe piele cu solutie de continuitate trebuie evitata. Tratamentul trebuie intrerupt in cazul uscarii excesive a pielii sau a accentuarii iritatiei acesteia. Diprosalic unguent si lotiune nu este recomandat pentru uz oftalmic. Evitati contactul cu ochii si mucoasele.
Utilizarea in pediatrie. Copiii pot prezenta o mai mare sensibilitate de supresie a axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian (HPA) si de aparitie a efectelor corticosteroide exogene decat adultii, din cauza absorbtiei crescute, datorata unei suprafete mai mari de piele raportata la greutatea corporala. La copiii care au primit corticosteroizi topici au fost raportate supresia axului HT-HF-SR, sindrom Cushing, retardare liniara a cresterii, intarzierea cresterii in greutate si hipertensiune intracraniana. Manifestarile supresiei suprarenale la copii includ nivele scazute ale cortizolului plasmatic si absenta raspunsului la stimularea cu ACTH. Manifestarile hipertensiunii intracraniene includ bombarea fontanelei, cefalee si edem papilar bilateral.

Sarcina si alaptare:

Deoarece siguranta utilizarii corticosteroizilor topici la femeile gravide nu a fost stabilita, medicamentele din aceasta clasa trebuie utilizate in timpul sarcinii numai daca beneficiul potential justifica riscul potential pentru fat. Medicamentele din aceasta clasa nu trebuie folosite in cantitati mari sau pe perioade lungi de timp la pacientele gravide. Deoarece nu se cunoaste daca administrarea topica a corticosteroizilor poate avea ca rezultat o absorbtie sistemica suficienta pentru a produce cantitati detectabile in laptele matern, trebuie luata o decizie in sensul intreruperii alaptarii sau a tratamentului, luandu-se in consideratie importanta medicatiei pentru mama.

Supradozare:

Simptome: Utilizarea excesiva sau prelungita a corticosteroizilor topici poate suprima functia hipofizo-suprarenala putand provoca insuficienta suprarenaliana secundara si manifestari de hipercorticism, inclusiv boala Cushing. Folosirea excesiva sau indelungata a acidului salicilic topic poate provoca simptome de salicilism.
Tratament: Este indicat tratamentul simptomatic specific. Simptomatologia acuta de hipercorticism este de obicei reversibila. Daca este necesar se recomanda tratarea dezechilibrului electrolitic. In caz de toxicitate cronica se recomanda retragerea lenta a corticosteroidului. Tratamentul salicilismului este simptomatic. Trebuie luate masuri pentru indepartarea rapida a acidului salicilic din organism. In acest caz se administreaza oral bicarbonat de sodiu care alcalinizeaza urina si forteaza diureza.

Reactii adverse:

Au fost raportate dupa tratamentul corticosteroid topic urmatoarele reactii adverse: senzatia de arsura, prurit, iritatie, uscaciunea pielii, foliculita, hipertricoza, eruptii acneiforme, hipopigmentatia pielii, dermatita periorala, dermatita de contact alergica. In cazul folosirii pansamentelor ocluzive pot aparea mai frecvent: maceratia pielii, infectii secundare, atrofie cutanata, striuri, miliaria, senzatia de durere, ragade. Preparatele cu acid salicilic pot provoca dermatita.

Pret:

  • Diprosalic 0,05% solutie cutanata produs de Schering are un pret aproximativ de 17 lei;
  • Diprosalic cutie cu tub din aluminiu 15 g unguent costa 11 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 23 noiembrie, 2011, 22:41

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *