Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Disfagia

Disfagia

DisfagiaDisfagia este reprezentata de dificultatea de pasaj a alimentelor prin esofag catre stomac, cu senzatia de incetinire sau oprire a acestora pe traiectul conductului. Este simptomul cel mai comun si caracteristic din bolile esofagiene organice sau functionale si reprezinta un element important in constituirea sindromului esofagian.

Fiziopatologia disfagiei

Numeroase mecanisme sunt responsabile pentru aparitia disfagiei; in mod normal ingestia si transportul bolusului alimentar depinde de:

  1. marimea acestuia;
  2. diametrul esofagului;
  3. contractiile peristaltice;
  4. inhibitia deglutitiei.

Daca contractiile peristaltice primare si secundare nu pot evacua alimentele ingerate dupa deglutitie, pentru ca esofagul sa ramana liber, apare distensia prin acumularea acestora intraluminal, cu instalarea disfagiei.

Mecanismul de producere poate fi deci  mecanic, fie bolusul este prea mare sau lumenul esofagian este diminuat sau prin tulburari motorii determinate de afectiuni neurologice a caror  consecinta este lipsa de coordonare  a deglutitiei.

Disfagia mecanica poate fi determinata in cazuri de diminuari ale lumenului esofagian prin afectiuni intrinseci (bolus mare, stenoze caustice sau inflamatorii, tumori benigne ori maligne) si  compresiuni extrinseci (tumori de vecinatate mediastinale, abcese faringiene, sclerodermie etc.), care determina o disfagie ocazionala.

Disfagia prin tulburari motorii este determinata de dificultatea de initiere a deglutitiei sau anomalii  ale peristalticii ca urmare a unor boli  neurologice cu rasunet esofagian (paralizii ale limbii, leziuni ale centrului deglutitiei, boala Parkinson, accidente vasculare cerebrale, miastenia, sclerodermia etc.).

Clasificare

Dupa sediu disfagia poate fi:

  1. Orofaringiana, ce consta in dificultatea efectuarii transferului bolusului alimentar din cavitatea bucala si hipofaringe prin S.E.S. in esofagul  superior. Se instaleaza o abundenta salivatie cu rolul de a facilita transferul bolsului, iar bolnavul ingera lichide care in general trec. Aceasta este disfagia de transfer. Bolnavul este constient ca alimentele ingerate nu trec mai departe si poate chiar localiza nivelul la care acetea se opresc. In cazuri grave pacientul nu mai este capabil sa-si inghita nici propria saliva, lasand la o parte faptul ca o parte din alimente pot reflua in trahee sau pe nas; aparitia tusei este un semn care atrage atentia asupra acestui fapt, dar poate insemna si o fistula eso-traheobronsica sau un diverticul Zenker.
  2. Esofagiana sau de transport, se manifesta prin oprirea bolusului alimentar pe traiectul corpului esofagian (conductului) ca urmare fie a unor tulburari de motilitate (achalazie, spasm esofagian difuz etc.) sau diminuarii partiale ori totale a lumenului prin diverse procese patologice. Acest fenomen este descris diferit de bolnavi care constata o senzatie de „agatare”, de suspendare a alimentelor undeva in spatele sternului precizand aproximativ si locul.
  3. De evacuare  sau eso-gastrica, care se refera la dificultatea trecerii bolului alimentar la nivelul jonctiunii (achalazie, stenoze benigne, inel Shatski, cancer esofagian etc.)

Aspectele clinice

Oprirea alimentelor pe traiectul esofagului este elementul esential al acestui simptom. In practica bolnavul poate preciza nivelul opririi, dar topografia nu este intotdeauna exacta.

Blocajul realizat este obisnuit incomplet, deoarece permite trecerea lichidelor si alimentelor semisolide. Ingestia unor alimente cu diametru mare sau dure (paine, fructe crude, carne etc.), determina obstructia completa, care imbraca un caracter acut. In aceste situatii bolnavii ingera cantitati mari de lichide si uneori reusesc sa-si reia tranzitul esofagian. Cand acest lucru nu reuseste este necesara interventia endoscopistului.

Aspectele clinice sunt variabile; cand disfagia este prezenta atat pentru lichide cat si pentru solide , este probabila prezenta tulburarilor motorii (achalazie), cum de altfel poate fi isotita de dureri toracice si cu o sensibilitate deosebita la lichide reci sau fierbinti.

In sclerodermie bolnavii au arsuri retrosternale importante insotite de fenomene Raynaud.

Important din punct de vedere clinic este modalitatea de instalare a disfagiei, ca si evolutia ei. Disfagia poate fi brutala, intermitenta, progresiva, cu evolutie indelungata, ceea ce denota o afectiune benigna (achalazie, spasme esofagiene difuze, traume psihice, etc.). O disfagie progresiva, manifestata la inceput numai pentru solide, iar apoi si pentru lichide, apare in stenozele esofagiene benigne sau maligne.

In aproximativ 10% dintre pacienti cu disfagie, exista semnele clinice a altor tulburari. Cel mai frecvent este refluxul gastro-esofagian (RGE), a carui istorie clinica este indelungata si care poate determina instalarea unor leziuni esofagiene stenotice si/sau inflamatorii. Este necesar a se preciza daca disfagia dispare la efectuarea unor manevre simple cum ar fi:manevra Valsava, deglutitii repetate sau ingestia de lichide. Acest fenomen este posibil in unele tulburari de motilitate (achalazie, spasme esofagiene etc.) si nu va dispare in stenozele esofagiene indiferent de etiologie.

Cancerul esofagian determina o simptomatologie complexa in care disfagia este intermitenta, progresiva, insotita de scadere ponderala importanta. Fenomenele sunt varaiabile in raport cu localizarea tumorii pe esofag.

Diagnostic

Disfagia este un simptom important si atrage atentia asupra suferintei esofagiene si ca urmare, determinarea cauzei care o produce este inevitabila. Toti pacientii care se plang de oarecare jena in deglutitie, vor fi explorati folosind toate mijloacele de care dispunem: examen baritat, cineradiografia, esofago-gastroscopia cu biopsie, scintigrafia, explorarea manometrica si daca este necesar determinarea pH-lui esofagian. Nu rareori se intampla ca pacienti cu simptomatologie frusta ascund afectiuni grave ce necesita de regula tratament chirurgical, care uneori este ineficient.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:33 Afisari: 174

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *