Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Diverticuli Esofagieni, Tipuri si Aspecte Radiologice

Diverticuli Esofagieni, Tipuri si Aspecte Radiologice

Diverticulii esofagieni pot fi congenitali sau dobanditi. Diverticulii esofagieni dobanditi se clasifica dupa mecanismul de producere in:

Diverticuli esofagieni de pulsiune: se datoreaza slabirii musculaturii esofagiene si hernierii mucoasei sau submucoasei prin stratul musculos, sunt mai frecvent la varstnici. Pe radiografie apare un plus de umplere hemisferic ce iese din conturul organului si comunica cu lumenul acestuia. Se pot evidentia pliuri ce converg si intra in lumenul organului.

Diverticuli esofagieni de tractiune: se produc prin procesele inflamatorii mediastinale, care tractioneaza peretele esofagian. Sunt situati pe peretele anterior, lateral, mai frecvent la nivelul bifurcatiei traheale. Radiologic la inceput au forma de spin, con, triunghiulara, evidentiindu-se bine in repletie si la trecerea undei peristaltice. Se poate evacua numai partial si se poate complica cu diverticulita, cand conturul devine sters, neregulat putand apare aspectul de tractiune al diverticulului.

Mai pot fi diverticuli de pulsiune-tractiune si diverticuli functionali.

Dupa sediul lor se pot impartii in:

  • diverticul juxtasfincterian;
  • diverticul nesfincterian.

Diverticulul ZENKER – este un diverticul sfincterian, faringo-esofagian, pe peretele posterior al esofagului, in dreptul lamei triunghiulare Leimer. Initial este asimptomatic, apoi apare disfagia la alimentele solide, lichide, tuse, disfonie, scadere ponderala. Radiologic se observa un mic pintene pe peretele posterior al  esofagului, care apoi creste in dimensiune, devine rotund-ovalar, in fazele finale capata aspect de “maciuca”, este un stadiu in care diverticulul se umple inaintea esofagului si pastreaza substanta de contrast dupa trecerea bolului de bariu.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 16 noiembrie, 2011, 2:48 Afisari: 161

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *