Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Diverticuloza Colonica (DC)

Diverticuloza Colonica (DC)

Diverticulii sunt mici dilatatii in peretele colonic mai frecvent pe cel stang avand marimea unui bob de fasole.

Definitie

Un diverticul este o punga care se deschide intr-un organ tubular. Diverticulii pot apare oriunde la nivelul tubului digestiv, dar localizarea colonica este cea mai frecventa. Diverticulul adevarat contine toate straturile peretelui colonic in timp ce un pseudodiverticul este o herniere de mucoasa si submucoasa printr-un defect al peretelui muscular al intestinului. Diverticulii colonici adevarati sunt rari si apar aproape exclusiv la nivelul cecului sau colonului ascendent, in timp ce pseudodivertriculii sunt foarte frecventi, sunt localizati mult mai frecvent la nivelul colonului stang decat la nivelul colonului drept, sunt multiplii si mici de obicei de cativa milimetri diametru. Ca urmare termenul de diverticuloza colonica se refera la patologia legata de prezenta acestor pseudodiverticuli.
Diverticuloza colonica este una din bolile cele mai frecvente din SUA, o treime din potie au boala la 50 de ani si doua treimi la 80 de ani. Diverticuloza este rara in Japonia – tara unde aportul alimentar de fibre celulozice este traditional.

Cauze

Desi patogeneza nu este cunoscuta exact DC este in legatura cu :

 • Alimentatia fara fibre
 • Varsta inaintata
 • Constipatia + cresterea presiunii colonice intraluminale.

Cum poate alimentatia saraca in fibre sa produca diverticuloza? O ipoteza este aceea ca , in conditiile unui bol fecal sarac in fibre contractiile musculare circulare devin preponderente ; cand doua secuse de contractie circulara se produc alaturat , segmentul colonic dintre ele este sediul unei cresteri mari de presiune intraluminala. Ca urmare a acestei presiuni mucoasa este impinsa spre exterior cu tendinta de herniere in punctele slabe ale peretelui si anume locul in care arteriolele penetrante, numite, vasa recta , patrund in peretele colonic intre taenia coli.

Simptome

Numai circa 25 % din pacientii cu diverticuli prezinta simptome, cu alte cuvinte aproape 75% din pacienti sunt asimptomatici.
Circa 10-20% din pacienti prezinta complicatii- diverticulita si sangerarea. Exista o slaba corelatie intre localizare , marime, numar si propensitatea de a se complica a diverticulilor.
Simptomul cardinal este durerea localizata in cadranul abdominal inferior stang ( flancul si fosa iliaca stanga). Durerea pare sa fie produsa de contractiile colonice excesive, circulare. De asemenea tulburarile de tranzit avand pe prim plan constipatia , diareea , balonarea abdominala.

Diagnostic

In absenta fenomenelor inflamatorii hemoleucograma, VSH-ul testele de inflamatie , sunt normale. Explorarile care evidentiaza prezenta diverticulilor sunt:

 • Irigografia
 • Colonoscopia
 • CT

Diagnostic diferential

 • Colonul iritabil
 • Colitele stangi
 • Colita ischemica
 • Cancerul colorectal
 • Boala inflamatorie pelvina

Complicatii

Circa 75% din pacientii care dezvolta complicatii ale DC sunt anterior asimptomatici. Ca urmare diagnosticul este pus odata cu diagnosticul complicatiei bolii.
Diverticulita: Diverticulita este complicatia acuta a DC – si se petrece aproape exclusiv la nivelul sigmoidului. Mecanismul presupus este urmatorul; in punga diverticulara un fecalit care ocupa cavitatea diverticulara de lung timp, provoaca o presiune mecanica si apoi eroziune spre peretele extern slabit. Apare o mica perforatie cu leakage microscopic sau macroscopic al continutului colonic. Se realizeaza o peritonita localizata(abces / flegmon peridiverticular) sau generalizata.
Diverticulita are urmatoarele simptome:
Durerea continua, febra, stare generala alterata, agravarea tulb de tranzit. Durerea la palpare este intensa si apare apararea abdominala localizata.
Procesul poate fistuliza in vezica urinara, vagin, rar intestinul subtire sau la piele. Poate apare o obstructie acuta de colon datorita edemului important , a inflamatiei pericolice a tulburarii peristalticii. Procese multiple de diverticulita duc in final la cicatrici semnificative si aderente exprimate – care pot accentua tulburarile de tranzit existente.
Hemoragia: Apare datorita rupturii arteriolelor penetrante. Circa 5-10% din DC pot sangera . Atat sangerarea cat si perforatia sunt complicatii cu pericol vital.

Tratament

Diverticuloza necomplicata poate beneficia de un regim dietetic cu exces de material celulozic care sa amelioreze tranzitul colonic. De asemenea administrarea de laxative de tipul methil-celulozei, psillium, tarate sunt recomandate atunci cand regimul alimentar nu esrte eficient.
Durerea abdominala este o conditie greu de tratat la bolnavii cu DC. Antispasticele, anticolinergicele, tranchilizantele, antidepresivele antibioticele au fost incercate – dar rezultatele sunt limitate.
Pentru DC necomplicata s-au incercat diferite tehnici chirurgicale: miotomia longitudinala, rezectiile segmentare de colon dar valoarea este mica pentru boala necomplicata.
Tratamentul diverticulitei:
Repaus alimentar prin administrarea de dieta lichida
Hidratare
Antibiotice cu actiune sistemica pentru 7 – 10 zile: ciprofloxacina sau metronidazol, cefalosporine de generatia III-a.
Daca sunt semne de peritonita generalizata interventia chirurgicala se impune

Tratamentul hemoragiei diverticulare:

Cel mai adesea hemoragia se opreste spontan. Diagnosticul se efectueaza prin examen colonoscopic care poate decela diverticulul sangerand – ocazie cu care se poate efectua hemostaza endoscopica. Cel mai adesea sediul exact al sangerarii nu poate fi indicat de colonoscopie. Daca sangerarea este masiva si sediul nu se poate preciza nici orientativ( deci nu se poate interveni chirurgical electiv) se indica angiografie.
Examenul angiografic identifica sediul sangerarii si poate efectua hemostaza.

Tratamentul chirurgical:

A.Indicatii pentru operatii elective:
Doua sau mai multe atacuri de diverticulita tratate medical cu succes
Un atac de diverticulita cu evidenta perforatiei, obstructiei colonice, afectarea tractului urinar
Imposibilitatea de a exclude cancerul colonic

B. Indicatiii operatorii in diverticulita:

 • Peritonita difuza
 • Pneumoperitoneu
 • Obstructie intestinala
 • Abces
 • Masa tumorala persistenta
 • Fistula
 • Strictura
 • Ineficienta tratamentului medical
 • Atacuri recurente
 • Varsta sub 40 nde ani
 • Imposibilitatea de a exclude cancerul colonic
 • Pacienti imunosupresati

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 28 februarie, 2013, 13:44

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *