Prima Pagina » Sanatate A-Z » Chirurgie Generala » Diverticulul Esofagului Mijlociu

Diverticulul Esofagului Mijlociu

Diverticulul Esofagului Mijlociu

Este considerat a fi un diverticul de tractiune localizat in 1/3 medie a esofagului determinat de prezenta in vecinatate a unui proces inflamator. Aparitia fibrozei (inerenta in procesul de cicatrizare) determina o tractiune pe peretele esofagian formand diverticulul. Cauza, este infectia mediastinala si periaortica tuberculoasa (care se insoteste de adenopatie), pleureziile purulente cronice, pericarditele etc. Existenta diverticulilor in afara proceselor inflamatorii recunoaste drept mecanism o tulburare motorie sau reprezinta o afectiune congenitala.

Anatomie patologica

Au dimensiuni reduse, de circa 2 cm, situati pe peretele lateral sau anterior al esofagului in portiunea mijlocie. Au o forma variabila, iar varful se afla mai sus sau orizontal fata de lumenul esofagian, cu o comunicare larga (de aceea nu retine alimentele sau secretiile esofagiene). Sacul este format din paturile esofagului, cu o mucoasa normala. Uneori la nivelul varfului se constata o cicatrice. Localizarea interaortico-bronsica sau interbronsica.

Semnele clinice

De obicei sunt asimptomatici. Pozitia anatomica a acestora face imposibila retentia si stagnarea alimentelor, astfel ca tulburarile de deglutitie lipsesc. Disfagia este foarte rara. Hemoragiile, perforatia si malignizarea sunt exceptionale. Perforatia are loc in trahee, plaman, bronhii, pleura determinand fistule cu evolutie imprevizibila.

Diagnostic si tratament

Sunt descoperiti intamplator prin examen radiologic cu substanta de contrast sau endoscopie efectuate pentru alte afectiuni digestive. Evolutia lenta si asimptomatica a diverticulilor toracici impune rareori interventia chirurgicala. Supravegherea clinica si igieno-dietetica este uneori suficienta.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 27 martie, 2013, 15:37

Un comenentariu la Diverticulul Esofagului Mijlociu

  1. Elena 18/05/2013 at 15:44

    Am o tuse de aprope 7 ani ‘fara cauza’.Tusea este seaca ,apare in special dimineata,seara si inca de cel putin 2 ori in cursul zilei.Am facut toate investigatiile legate de cauze facand si tratamente aferente dar fara rezultat.ultima investigatie ex.radiologic tract digestiv superior cu rezultat diverticul esofagian.poate fi o cauza a tusei?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *