Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Dovleac (Cucurbita pepo – Fam. Cucurbitaceae)

Dovleac (Cucurbita pepo – Fam. Cucurbitaceae)

Dovleac Cucurbita pepoCultivat in America Centrala de peste 9 000 de ani, dovleacul este raspandit acum in toata lumea, apreciat pentru fructul lui enorm, globulos. Numele de pepo vine din cuvantul grecesc „pepon”, care inseamna copt la soare. Tulpina lunga si ascutita poarta frunze mari, pufoase, si flori galben-inchis, in forma de palnie. Acestea sunt urmate de fructe portocalii care contin multe seminte plate si albe.

Parti utile – semintele si pulpa fructului

Pulpa se mananca proas­pata sau se usuca in scopuri medicinale. Semintele sunt decojite si mancate ca atare sau sunt presate pentru a se obti­ne ulei. Se folosesc si in fineturi.

Compusi activi

Pulpa este o sursa buna de beta-caroten si contine vitamina E, ambii antioxi-danti anticancerosi. Semin­tele contin circa 30% ulei nesaturat – compus in mare parte din acid linoleic – si sunt bogate in fier, fosfor si zinc – benefice in acnee si in afectiunile prostatei.

Utilizari medicinale

Semintele de dovleac sunt prescrise in cazul unor afec­tiuni ale prostatei. Continu­tul bogat in zinc si efectul diuretic le recomanda pen­tru adenomul de prostata. Un studiu clinic efectuat in Suedia a descoperit ca sub­stanta numita curbicina, obtinuta din semintele de dovleac si din palmierul pitic, reduce considerabil simptomele adenomului.Uleiul din seminte de dovleac se recomanda in tratarea afectiunilor tractu­lui urinar. O lucrare publi­cata in 1994 in revista Universitatii de Medicina din Tongji descrie efica­citatea uleiului de seminte in imbunatatirea functiei vezicii urinare si a uretrei.

Semintele de dovleac sunt folosite de mult timp pentru eradicarea viermilor intestinali cilindrici si sunt inca un bun remediu anti-parazitic, netoxic. Un studiu taiwanez privind curatarea organismului de viermii lati (Taenia saginata) a eviden­tiat eficienta combinatiei de seminte de dovleac si nuci areca: aminoacidul curcubitina are proprietati tenicide (ucide teniile).

Cercetari egiptene publi­cate in 1995 au descoperit ca uleiul de seminte de do­vleac amelioreaza afectiu­nile artritice, iar decoctul de seminte este util in inflamatiile intestinale. Pulpa de dovleac este bo­gata in fibre si actioneaza ca laxativ usor. Pentru uz extern, pulpa se striveste si se aplica in cataplasma pentru tratarea arsurilor, iar uleiul este calmant.

Cultivare

Planta creste bine in zone calde si temperate. Se culti­va din seminte, pe sol bo­gat, bine drenat si insorit.

Preparare si dozaj

In tratamentul constipatiei, problemelor prostatei si al celor urinare; capsule: Luati 430 mg de capsule cu extract de dovleac pe zi; tinctura (din seminte): Luati 150 de picaturi pe zi, intr-un pahar cu apa.

In tratamentul viermilor intestinali; seminte: Consumati 60-100 de seminte decojite pe zi, pentru a preveni sau elimina viermii. Dupa aceea, luati un purgativ, cum ar fi uleiul de ricin.

Precautii

Nu va autoadministrati planta in cazul adenomului de prostata, deoarece poate fi vorba de un cancer: apelati la medic. Nu se recomanda in sarcina si alaptare. Uzul excesiv de diuretice poate produce crampe si probleme cardiovasculare sau renale. Nu depasiti doza recomandata: pot aparea leziuni hepatice.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 12 decembrie, 2012, 14:59

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *