Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Durerea Toracica

Durerea Toracica

Durerea Toracica

Este reprezentata de o senzatie de apasare sau arsura cu localizare retrosternala care iradiaza in spate, gat, mandibula, membrul superior si care se confunda cu durerile de tip anginos. De aceea, toti pacientii care prezinta asemenea manifestari trebuie considerati pana la proba contrarie drept bolnavi cardiaci. Desi durerea toracica nu este declansata de deglutitie, totusi, ingestia de lichide si alimente fierbinti sau reci, ca si emotiile (frica, anxietate etc.) pot induce durerea, uneori cu caracter sever.

Durata simptomului este variabila de la cateva minute la ore sau chiar zile; nu iradiaza lateral si intrerupe somnul, fiind ameliorata de ingestia de antiacide, (ceea ce atesta originea esofagiana a durerii), ca si de efectuarea unor manevre diferite (folosirea de antiacide are efect benefic pentru unii pacienti, nitroglicerina, sublingual, pentru altii).

Problema dificila este ca cele 2 tipuri de dureri, cardiaca si esofagiana, pot coexista, astfel incat evaluarea diagnostica devine extrem de dificila. Similitudinea dintre cele 2 tipuri de durere este explicata de suprapunerea fibrelor senzoriale aferente care intra in maduva cu ramurile simpatice ale sistemului autonom. Se presupune ca RGE si tulburarile de motilitate pot determina ischemia miocardica si durerea toracica („angina like”).

Stimularea acida a esofagului poate determina modificari electro-cardiografice, dar 10-30 % dintre acesti pacienti considerati cardiaci nu au modificari coronariene.

Mecanismul intim al producerii durerii ramane inca putin cunoscut. Refluxul acid este considerat elementul patogenic esential deoarece determina modificari de motilitate manifestate prin cresterea amplitudinii si duratei contractiilor precum si aparitia undelor simultane.

Mackenzie explica aparitia durerii prin fenomene ischemice esofagiene similare celor intalnite in boala Raynaud si ca acestea sunt accentuate de contractii esofagiene anormale; alti autori considera ca ingestia de lichide fierbinti, dar mai ales reci, ar produce dureri esofagiene importante prin excitarea chemo-, mecano- si termoreceptorilor esofagieni. Aceste supozitii demonstreaza necesitatea continuarii cercetarilor pentru lamurirea mecanismului durerii toracice de origine esofagiana.

Problemele care se ridica in diferentierea clinica si precizarea celor doua dureri sunt:

  • daca durerea este de origine cardiaca sau nu?
  • excluderea anomaliilor sau a proceselor patologice esofagiene;
  • depistarea tulburarilor motorii esofagiene specifice (spasmul esofagian, nut-cracker esofagian, achalazia);
  • depistarea tulburarilor esofagiene motorii nespecifice.

Examenul radiologic, endoscopic, echografia si manometria sunt explorari care pot elucida etiologia durerii toracice de origine esofagiana.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 27 martie, 2013, 10:29

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *