Prima Pagina » Sanatate A-Z » Boli Infectioase » Ebola

Ebola

EbolaEbola este un virus din familia Filoviride care este responsabil pentru o boala severa si deseori fatala, numita febra hemoragica; epidemiile apar la primate, cum ar fi gorilele sau cimpanzeii dar a fost inregistrata si la oameni. Aceasta boala este caracterizata de febra extrema, eruptie cutanata si hemoragii profunde. La oameni, rata mortalitatii variaza intre 50 si 90%.

Virusul si-a primit numele de la raul Ebola din nordul bazinului Congo din Africa centrala, unde a aparut pentru prima data in 1976. Epidemiile din acel an din Zair si Sudan au avut ca rezultat sute de morti, la fel ca si o alta epidemie din Zair din 1995. Ebola este un virus inrudit cu virusul Marburg, care a fost descoperit in 1967, iar cele doua sunt singurele membre ale familiei Filoviride care determina imbolnavirea omului. Un al treilea virus care are legatura cu cele doua, numit Ebola Reston, a determinat epidemii la maimutele de laborator in Reston, Virginia, dar se pare ca nu este fatal pentru oameni.

Ebola este o febra hemoragica mortala, care a ucis pana acum un numar imens – si care este nestiut de oameni. Ebola este produsa de un virus ex­trem de agresiv, la care omul e foarte sensibil. Virusul a fost iden­tifi­cat pen­tru prima oara in 1976, in Yanbuku, Zair (actualmente Republica Demo­cra­tica Congo), in apropierea unui rau cu numele Ebola. Intr-un rastimp de doua luni, o febra hemo­ragica necunoscuta a lovit 318 oa­meni, dintre care au supravietuit doar 38.

De atunci, boala s-a manifestat in Africa Centrala de 14 ori, de fiecare data brusc si dramatic, izbucnind parca din jungla. Scenariul este de fiecare data acelasi, coplesitor si teri­fiant: oamenii incep sa sangereze si mor unul dupa altul in chinuri. Oroa­rea dureaza cateva saptamani, la sfarsitul carora noua zecimi dintre cei atinsi se prapadesc. Apoi, epidemia se stinge la fel de brusc cum a apa­rut. Iar supravietuitorii incearca sa traiasca mai departe viata care le-a ramas, asa cum mai poate fi ea dupa ce ti-ai vazut familia pierind sub ochii tai.

Omul nu este singurul „animal“ vulnerabil la actiunea virusului Ebola. Diverse alte specii de mamifere din regiunile centrale ale Africii sunt lipsite de aparare in fata acestui agent patogen extrem de virulent. Maimutele antropoide – cimpanzeii si gorilele –, cele mai apropiate rude ale noastre din regnul animal, sunt, ca si oamenii, sensibile. De altfel, descoperirea unui numar mare de cadavre ale acestor maimute este, de obicei, un semn care anunta izbucnirea epidemiilor in satele din apropiere.

Recent, Eric Leroy si o echipa internationala de la IRD (Institutul de Cercetari pentru Dezvoltare) din Franta si de la CIRMF (Centrul International pentru Cercetari Medicale din Franceville, Gabon) au aratat ca gorilele si cimpanzeii repre­zin­ta verigi ale lantului fatal: braco­nierii care ucid maimute se contami­neaza manuind cadavrele animalelor, iar apoi transmit boala familiilor si consatenilor lor, caci pentru molipsire e suficienta o simpla atingere.

Oamenii de stiinta au dezvoltat un vaccin care protejeaza soarecii de o forma fatala a virusului Ebola.

Cercetatorii spun ca acesta este primul vaccin impotriva virusului Ebola care va ramane viabil pentru mult timp si care poate fi stocat cu succes, transmiteBBC.  Descoperit in anul 1976, virusul Ebola omoara mai mult de 90% dintre persoanele infectate. Aproximativ 1.200 de oameni au murit, in ultimii 35 de ani, din cauza acestui virus.  Ebola este transmis prin fluidele corporale, dar poate fi luat si din aer. Cei afectati sufera de greata, stari de voma, sangerari interne si cedari ale organelor, inainte sa moara. Cu toate ca relativ putini oameni sunt infectati anual, efectele sale sunt atat de devastatoare incat exista temeri ca ar putea fi folosit ca arma biologica in acte teroriste.

Noul vaccin contine o proteina virala sintetica, care este capabila sa recunoasca virusul Ebola si este mult mai stabila atunci cand este stocata pe timp indelungat.  Testele au aratat ca vaccinul protejeaza 80% dintre soarecii injectati cu virusul mortal. Urmatorul pas va fi incercarea de a vaccina un organism afectat de un tip de virus asemanator celui care ataca oamenii.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 20 ianuarie, 2012, 3:56

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *