Prima Pagina » Corpul Uman » Echilibrul

Echilibrul

Ca un  organ al echilibrului, urechea este responsabila de monitorizarea in fiecare moment a pozitiei si miscarilor capului. Si daca pozitia capului este corect apreciata, atunci organismul se poate adapta, ramanand in echilibru.

Organul echilibrului se gaseste in urechea interna, bine protejat de oasele craniului. Aici exista un labirint de canale umplute cu lichid, toate la niveluri si unghiuri diferite. Din aceste canale, cele implicate direct in echilibru sunt utricula, sacula si canalele semicirculare.

Utricula si sacula au functia de a detecta pozitia capului. Fiecare din aceste cavitati contine un strat de celule avoperite de o substanta gelatinoasa in care sunt incluse mici granule de calcar.

Cand stam in picioare, datorita gravitatiei, aceste granule preseaza cilii senzitivi ai celulelor. Cilii transmit apoi semnale nervoase la creier, care indica pozitia ortostatica.

Cand capul se indoaie inainte, inapoi sau lateral, granulele calcaroase ating cilii, indoindu-i intr-un mod diferit. Aceasta declanseaza noi mesaje catre creier, care apoi, daca este necesar, trimit comenzi la muschi pentru ajustarea pozitiei capului.

Utricula intra in actiune atunci cand corpul incepe sa se miste inainte sau inapoi. Daca un copil, de exemplu, incepe sa alerge, granulele calcaroase se misca inapoi, ca si cand copilul ar cadea pe spate. Indata ce creierul primeste aceasta informatie, trimite semnale catre muschi, care fac corpul sa se aplece inainte, refacand echilibrul. Toate aceste reactii se inverseaza in aczul cand copilul se apleaca mult pe spate de pe un scaun.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 29 februarie, 2020, 20:55

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *