Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Eczema (Dermatita) Atopica

Eczema (Dermatita) Atopica

Eczema (Dermatita) Atopica

Eczema atopica (greaca – atopos = neobisnuit) este una din manifestarile posibile in cadrul terenului atopic. Terenul atopic se exprima prin urticarii acute recurente, prurigo strophulus la copii (echivalentul urticariei acute), prurigo cronic alergic la adult, astm bronsic alergic, bronsite astmatiforme, rinite alergice, conjunctivite alergice si migrene alergice. La cei cu teren atopic poate fi prezenta una sau pot fi manifeste mai multe dintre aceste boli, in combinatii variabile de la individ la individ.

Terenul atopic este transmis genetic si consta intr-o perturbare a aparatului imunitar care raspunde prin sensibilizare atat celulara cat si anticorpala la alergeni uzuali. In circa 70% din cazuri cel putin unul din parintii bolnavului prezinta una sau mai multe din bolile alergice amintite mai sus.

Etiopatogenie

Modificarea patogenetica esentiala pare sa fie o activare neobisnuit de intensa a populatiei limfocitare T helper subtipul 2, care produc interleukina 4 ce stimuleaza productia de IgE concomitent cu reducerea activitatii limfocitelor T supresoare si a celor „natural killer” (NK). Se mai discuta cresterea fosfodiesterazei care reduce concentratia intracelulara de AMPc, fapt ce favorizeaza degranularea bazofilelor si mastocitelor, dezechilibrul subpopulatiilor limfocitare T si hiperproductia de IgE in paralel cu scaderea productiei de IgA la nivelul mucoasei intestinale.

In 90% din cazuri copii atopici sunt purtatori sanatosi cronici de stafilococ aureu patogen pe tegumentele lor, in 80% din cazuri au permanent un nivel ridicat la IgE serice si in 70% din cazuri prezinta sensibilizare la praful de casa care contine detritusuri proteice provenite de la acarianul Dermatophagoides pteronissimum, prezent in toate locuintele umane, acarian care se hraneste cu keratinocitele descuamate fiziologic permanent.

Amintim si ipoteza deficitului de receptori beta-adrenergici celulari (ipoteza Szentivany) care ar explica unele manifestari ale atopiei, in special semnul demografismului alb.

Clinica eczemei atopice

Unele semne clinice sugereaza prezenta terenului atopic la copil sau adult, dar pre­zenta lor este inconstanta: dublul pliu al pleoapei inferioare (semnul Dennie – Morgan), tegumentul alb si impastat, dermografismul alb (pe locul gratajului cutanat apare o dunga alba in locul unei dungi rosii normale), xeroza cutanata, pulpita fisurara a degetelor de la maini, buzele uscate si fisurate (cheilita sicca).

Eczema atopica a sugarului si copilului mic apare intre 6 luni si 4 ani de viata. Aspectul este cel al unei eczeme acute cu placi eritematoase, papule, vezicule intermitent, crustificare Intermitent, descuamatie. Localizarea topografica este foarte caracteristica, la nivelul obrajilor, in timp de zona centro-faciala este de o paloare contrastanta. De pe obraji eczema poate disemina pe frunte, menton si in final oriunde in restul tegumentului. Este extrem de pruriginoasa astfel incat copilul este agitat si nu doarme bine.

Eczema atopica juvenila apare ca o continuare a precedentei sau ca o manifestare de novo. Intre 14 – 18 ani manifestarile cutanate se localizeaza specific la nivelul plicii coatelor si plicilor poplitee, luand constant aspectul unei eczeme lichenificate cu unele acutizari din cand in cand.

Eczema atopica a adultului se manifesta clinic ca un prurigo cronic sau ca placi de neurodermita diseminate, mai ales pe fata dorsala a mainilor, peribucal si retroauricular. Mentionam ca numai circa 10% din cazurile cu eczema atopica juvenila se continua si la varsta adulta. Elemente de prognostic grav sunt: debutul precoce, istoric familial de manifestari atopice, asocierea cu alte boli alergice caracteristice terenului atopic, persistenta manifestarilor de tip eczema sau prurigo la adult.

Complicatii

Complicatiile eczemei atopice constau in:

  • eczema herpaticatum (herpes de primoinfectie cu eruptie diseminata pe tot corpul si alterarea grava a starii generale) respectiv eczema vaccinatum (eruptie veziculoasa disemi­nata si febrila postvaccinare antivaricela);
  • infectii bacteriene (impetiginizari) ale eczemei;
  • eritrodermizarea eczemei atopice;
  • frecvente sensibilizari la numeroase medicamente.

Tratamentul eczemei atopice

In tratamentul eczemei atopice trebuie sa avem in vedere evolutia sa cronica recidivanta si efectele adverse ale corticoterapiei, generale sau locale.

Ca tratament general se utilizeaza corticoterapia generala pe perioade cat mai scurte numai in puseele de acutizare sau eritrodermizare. Asociat se vor administra de regula antihistaminice sedative (Romergan sau Peritol sirop) sau nesedative (Clarityne sirop) si sedative usoare de seara. Formele deosebit de grave beneficiaza de tratamentul cu Ciclosporina.

Tratametul local consta in dermatocorticoizi cu efecte secundare adverse reduse (atrofia cutanata, hipertricoza, inhibarea cresterii la copil, inhibarea timusului cu favorizarea infectiilor, cushinguizarea, diabetul steroid), indicatiile de electie fiind Elocomul, Advantanul, Locoidul. Tratamentul de intretinere dupa remisiunea eruptiei eczematoase este necesar pentru a combate xeroza cutanata si se realizeaza prin aplicatii permanente de emoliente hidratante ca de exemplu Trixera, Lypikar, Atoderm,etc.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 27 septembrie, 2013, 13:38

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *