Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Eczema (Dermatita) de Contact Alergica

Eczema (Dermatita) de Contact Alergica

Eczema (Dermatita) de Contact Alergica

Frecvent aceasta eczema este de natura profesionala (alergenul cauzal este una din substantele de la locul de munca si eczema apare in relatie directa cu exercitarea unei anu­mite profesiuni) dar poate fi si incidentala, prin sensibilizare la alergeni casnici sau ambientali. Lista alergenelor de contact evidentiate numara circa 4000 de diverse substante si este in continua crestere.

Intervin, de exemplu: cauciucul sintetic (cu circa 300 sensibilizanti), mase­le plastice, colorantii din materialele de imbracaminte, rasinile epoxidice, toti detergentii cas­nici, aproape orice produs din componenta cosmeticalelor, numeroase medicamente de uz general sau local. Haptenele joaca de asemenea un rol important si cele mai frecvent implicate sunt ionii de crom, nichel si cobalt (prezenti in cimentul din constructii dar si in numeroase obiecte de uz estetic – bratari, inele, cercei,etc).

Eczema de contact, fie profesionala, fie incidentala, se caracterizeaza prin faptul ca: apare numai la unele persoane care vin in contact cu alergenul cauzal, necesita o perioada de „latenta imunologica” de minimum3 saptamani (dar care se poate extinde pe mai multi ani), depaseste zona de contact direct si tinde sa se autointretina chiar si dupa indepartarea agen­tului cauzal. Sensibilizarea in cauza nu mai dispare niciodata astfel incat eczema va recidiva la orice reexpunere ulterioara, oricat de tardiva.

Aspectul clinic este cel al unei eczeme vulgare care parcurge toate etapele sale de evo­lutie: faza acuta cu placard eritematos cu vezicule si madidare, faza subacuta cu placard eritematos si formarea de scuamo-cruste, faza cronica de placard eritematos difuz acoperit cu un depozit abundent de scuame uscate, albe, multistratificate si aderente, care se pierd treptat in tegumentul normal din jur si faza hipercronica de lichenificare, in care cadrilajul fiziologic al pielii devine evident cu ochiul liber.

Caracterul profesional al unei eczeme se certifica prin teste epicutane pozitive, realizate cu asa-numitele „baterii de alergeni profesionali” standardizate in functie de tipul profesiunii.

Eczema (dermatita) de contact ortoergica

In acest caz nu este vorba de o alergizare, ci de o dermatita produsa de iritanti primari (obligatorii) cum sunt acizii si bazele tari, sarurile caustice sau prafurile abrazive. Ca aspect clinic imita perfect fazele acuta, subacuta sau cronica ale eczemei de contact, dar eruptia apare la toate persoanele care intra in contact cu agentul cauzal (de exemplu, acidul sulfuric) apare rapid in decurs de ore, dispare in decurs de zile si este limitata la locul de contact direct cu agentul cauzal.

Tratamentul eczemelor de contact alergice si ortoergice consta in evitarea contactului cu agentul cauzal si aplicarea de dermatocorticoizi de clasa II sau III pana la disparitia eruptiei.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 27 septembrie, 2013, 13:00

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *