Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Eczema (Dermatita) Seboreica

Eczema (Dermatita) Seboreica

Eczema (Dermatita) Seboreica

Este relativ frecventa (1 – 3% din populatie), afecteaza ambele sexe, poate apare la orice varsta postpubertar dupa care recidiveaza in mod cronic indefinit si are cateva particula­ritati.

In etiologie este implicata sensibilizarea la Pityrosporon ovale si terenul seboreic, ceea ce explica recurenta hipercronica: chiar si dupa cea mai eficace terapie antimicotica, tegu­mentul va fi recolonizat cu aceasta levura saprofita si eczema va recidiva. Un factor important de agravare este stresul psihic si uneori forme extensive si rezistente la corticoterapia locala apar in corelatie cu cancere pulmonare.

Eczema seboreica se manifesta prin placi eritemato-scuamoase discret pruriginoase cu localizare tipica: pe scalp, pe sprancene, pe frunte zona intersprancenoasa, in santurile naso-labiale, in conductul auditiv extern si rar pe toracele anterior, unde ia un aspect de placi rotunde „in medalion”. Spre deosebire de alte eczeme nu trece niciodata prin faza acuta cu veziculizatie.

Tratamentul este in doua faze: de atac cu un dermatocorticoid de potenta medie sau slaba o saptamana si faza a doua de intretinere cu un antimicotic topic (ketoconazol, bifonazol, etc) inca trei saptamani pentru eliminarea levurii, astfel incat perioada de remisiune sa fie de lunga durata. Utilizarea de creme sau sampoane dermato-cosmetice cu piritionat de zinc sau sulfura de seleniu asigura remisiuni de ani de zile.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 27 septembrie, 2013, 13:12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *