Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Eczemele Vulgare

Eczemele Vulgare

Eczemele Vulgare

Eczemele vulgare pot lua mai multe aspecte clinice diferite prin detalii de semiologie cutanata, dar pentru toate este valabila evolutia cronic recurenta cu perioade de acutizare si prezenta pruritului. De asemenea pentru toate formele este posibil ca dupa o perioada de persistenta a eczemei de luni sau ani sa apara asa-numitele „diseminari secundare”, placi eczematoase analoage focarului initial care se dezvolta la hazard pe tegument, inmultindu-se cu timpul si putand conduce la eritrodermizarea eczemei.

Eczema vulgara propriu-zisa

Eczema vulgara propriu-zisa se poate localiza oriunde pe tegument sau mucoasa genitala, dar cel mai frecvent apare la nivelul mainilor si/sau picioarelor. Aspectul obisnuit este cel de faza cronica cu un placard difuz delimitat, eritemato-scuamos, care poate prezenta din cand in cand veziculizatie (acutizare). In faza hipercronica eczema devine lichenificata daca este localizata pe tegument, cu exceptia zonelor palmare si plantare unde in locul lichenificatiei apare reactia de hiperkeratoza, fisurata si dureroasa, care impiedica activitatea zilnica.

Eczema numulara

Eczema numulara este denumita astfel datorita aspectului rotund sau ovalar si delimitarii nete, ceea ce o face sa semene mult cu o placa psoriazica. Localizarea de electie este pe gambe, mai rar in restul corpului iar placa este unica, mai rar multipla.

Eczema de staza

Eczema de staza apare in mod caracteristic pe gambe in cazul insuficientei venoase cronice, fiind una din manifestarile complexului vascular al gambei. Se manifesta ca un placard eritematos suprapus de regula peste o dermatita pigmentara de staza care mascheaza partial culoarea rosie si prezinta scuame groase, abundente si de mari dimensiuni caracteristice. Frecvent produce diseminari secundare la distanta si frecvent se acutizeaza dupa tratamentele topice aplicate local pentru ulcerele cronice de gamba.

Eczema dishidrozica

Eczema dishidrozica se localizeaza strict palmar sau/si plantar si ca eruptie consta din numeroase vezicule localizate electiv pe fetele laterale ale degetelor, dar si pe palme si plante, restul tegumentului fiind discret eritematos sau normal ca aspect. Pruritul este particular de intens. Frecvent, dar nu exclusiv, se coreleaza cu prezenta unei forme cronice de tinea pedis, care trebuie tratata concomitent.

Neurodermita

Neurodermita se manifesta ca o eczema care ia de la inceput un aspect hipercronic, de placa lichenificata, de regula unica, uneori multipla. La femei este mai frecvent localizata la ceafa iar la barbati pe scrot, teaca penisului, perineal sau perianal. O corelatie posibila este cea cu stresul cronic. Necesita topice cortizonice potente in tratament.

Tratamentul de prima intentie in eczemele vulgare este strict topic cu dermatocorticoizi de clasa I (neurodermita), II sau III in restul formelor cu asocierea la nevoie de tratament simptomatic cu antihistaminice, preferabil non-sedative. Corticoterapia generala per os in doze medii si de scurta durata este rezervata numai perioadelor de acutizare sau in caz de eritrodermizare.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 27 septembrie, 2013, 13:23

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *