Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Edemul Calabar

Edemul Calabar

Edemul CalabarFialarioza endemica in Africa centrala si de Vest, produsa de un nematod (Loa loa); transmiterea este indirecta de la om la om prin intermediul unei muste vectoare – Chrysops. La locul intepaturii de musca intra larva care se matureaza, devenind nematod adult ce traieste in tesutul subcutanat si migreaza de-a lungul fasciilor in tot corpul.

Microfilariile produse de parazit intra in circulatia sangvina si se cantoneaza la nivel pulmonar. Clinic exista manifestari cutanate si sistemice:

– CUTANAT:

1. prurit 2. Urticarie 3. edem Calabar: zone de angioedem determinat de migrarea parazitului prin tesutul subcutanat; edemul este cald, eritematos, dureros, cu diametrul de 5-10 cm; poate fi dureros. Este recurent si apare la nivelul extremitatilor, mai ales al celei superioare (maini) si periarticular (articulatia pumnului, genunchi); el poate aparea si la nivelul fetei, periorbitar.

SISTEMIC: fatigabilitate, mialgii, febra, artrite, adenopatii, limfedem, neuropatie periferica.

Paraclinic se remarca cresterea IgE serice, a IgG4 specifice.

Tratamentul se face cu Dietilcarbamazina (la cei fara microfilaremie) si cu Ivermectina si Albendazol (la cei cu microfilaremie).

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 1 februarie, 2012, 19:54

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *