Prima Pagina » Medicamente » Medicamente E » Ederen

Ederen

Prospect

Compozitie:

1 comprimat contine 250 mg acetazolamida.

Actiune terapeutica:

Sulfamida inhibitoare a carboanhidrazei; scade presiunea intraoculara – efectul se instaleaza dupa 20-90 minute de la administrarea orala, este maxim la 3-5 ore si dureaza 4-8 ore; are efect diuretic (slab si repede autolimitant), alcalinizeaza urina si acidifica mediul intern; antiepileptic; antiulceros – inhiba secretia gastrica de acidclorhidric.
Mod de actiune: inhibitor specific al anhidrazei carbonicela nivelul tubului renal, corpului ciliar, plexului coroidian, sistemul nervos central si mucoasa digestiva.

Ederen prospect indicatii:

Glaucom cronic simplu si preoperator, in glaucomul acut congestiv; uveite hipertensive; epilepsie, ca tratament adjuvant (mai ales pentru mic rau la copil, epilepsie catameniala, epilepsie posttraumatica); retentie de fluide (edeme): tensiune premenstruala, edeme medicamentoase, obezitate si insuficienta cardiaca congestiva; sindrom Meniere.

Mod de administrare:

Glaucom – adulti 250-1000 mg/zi in patru doze;

  •   copii mai mari de 5 ani 125-750 mg/zi (5-10 mg/kg corp si zi).

Retentie de fluide: – numai pentru adulti;
Insuficienta cardiaca: 250-375 mg/zi timp de doua zile, urmate de o zi pauza; apoi se va repeta;
Tensiune premenstruala: o doza unica de 125-375 mg/zi incepand cu 5-10 zile inainte de debutul menstruatiei, sau la debutul simptomelor;
Obezitate: 250-375 mg/zi.
Epilepsie – adulti 250-1000 mg/zi in mai multe doze;

  •   copii 125-750 mg/zi in mai multe doze.

Contraindicatii:

Acidoza, precoma si coma hepatica, insuficienta renala cu anurie, stari de hiponatremie si hipokaliemie, boala Addison, coma sau precoma diabetica, litiaza renala, alergie sau intoleranta la acetazolamida si sulfamide.

Precautii:

Prudenta la cirotici sau in alte conditii de dezechilibru electrolitic sever, la diabetici si la gutosi; nu se administreaza timp indelungat in glaucomul cronic congestiv cu unghi inchis. Acetazolamida, ca si alte diuretice, figureaza pe lista substantelor dopante (interzise la sportivi).Sarcina si alaptare: Nu se va administra in primul trimestru de sarcina.

Reactii adverse:

Dozele mari provoaca hipokaliemie (se asociaza saruri de potasiu), somnolenta, parestezii ale fetei si extremitatilor, mai rar oboseala, nervozitate, tremor, depresie, dezorientare (mai ales cirotici), ataxie, sete, tulburari digestive (anorexie, voma), uneori eruptii cutanate alergice; foarte rar agranulocitoza, trombocitopenie, leziuni renale, surditate si miopie trecatoare (se intrerupe medicatia); tratamentul indelungat poate fi cauza de acidoza hipokaliemica (se asociaza clorura de potasiu), calculoza renala (mai ales calcica), hiperglicemie, hiperuricemie.

Pret:

Ederen 250 mg comprimate filmate este disponibil in farmacii la un pret mediu de 15 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 17 noiembrie, 2011, 8:35

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *