Prima Pagina » Medicamente » Medicamente E » Edetamin

Edetamin

Prospect

Compozitie:

1 ml solutie apoasa Edetamin contine 100 mg edetat de calciu si sodiu.

Actiune:

Cheleaza metale, formand complexe stabile, lipsite de toxicitate, care se elimina renal. Mod de actiune – Agent chelator care are proprietatea de a se combina cu ionii metalelor grele, si de a forma complexe stabile, in care metalul este ascuns, fara activitate ionica, deci netoxic.

Farmacocinetica: Edetamin nu este metabolizat in organism. Edetamin este excretat prin filtrare glomerulara. In 24 ore, 72% din produsul injectat se regaseste in urina sub forma  chelata.

Indicatii:

Intoxicatie acuta si cronica cu plumb; intoxicatii cu crom, cobalt, cupru, fier, mangan, mercur, nichel, plutoniu, toriu, zinc, arsenic.

Administrare:

Perfuzii intravenoase lente cu solutie diluata izotonica de clorura de sodiu sau glucoza, 0,3-0,5%, 30-50 mg/kg corp si zi, in cure de 2-3 zile, cu pauze de 2-3 zile; in encefalopatia din intoxicatia cu plumb se injecteaza intramuscular, cate 25 mg, cel mult 35 mg de 2 ori/zi, cu adaos de procaina (calea intravenoasa este periculoasa).

Contraindicatii:

Insuficienta renala.

Precautii:

Datorita actiunii sale iritante si riscului de tromboflebita, Edetamin se va injecta intravenos lent sau in perfuzie prelungita. Nu se administreaza oral, datorita riscului de reabsorbtie a metalului chelat din tubul digestiv. Se administreaza cu prudenta la tuberculosi si la cei cu bilant deficitar in potasiu.

Sarcina si alaptare:

Se evita sau prudenta in timpul sarcinii (in functie de riscurile intoxicatiei si cele ale chelatorului).

Interactiuni:

Edetamin este incompatibil in solutie cu amfotericina si hidralazina. Nu se asociaza cu barbiturice, sulfamide, tonice cu fier.

Reactii adverse:

Greata, diaree, colici abdominale, hipotensiune arteriala, congestie nazala, mialgii; injectarea intravenoasa rapida provoaca uneori somnolenta, cefalee, vertij, voma, febra, iar in caz de edem cerebral poate fi cauza de accidente letale prin cresterea brusca a presiunii intracraniene; tratamentul repetat poate provoca nefroza toxica (se controleaza albumina in urina) sau dermatita; injectarea intravenoasa de solutii concentrate poate fi urmata de tromboflebita.

Pret:

Edetamin fiole cutie cu 3 fiole este disponibil in farmacii la un pret mediu de 38 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:32

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *