Prima Pagina » Medicamente » Medicamente E » Efortex

Efortex

Prospect

Compozitie:

1 drajeu Efortex contine glicocol 50,0 mg; acid L- glutamic 75,0 mg; aspartat de potasiu 75,0 mg; aspartat de magneziu 75,0 mg; L-tirozina 30,0 mg; L-lizina clorhidrat 87,5 mg; cafeina 31,0 mg.

Actiune terapeutica:

Prin aminoacizii, mineralele si cafeina continute usureaza efortul neuromuscular, indeparteaza senzatia de oboseala si favorizeaza procesele de refacere dupa efort.

Farmacocinetica:

Cafeina absorbtia este completa, timpul de obtinere a maximului este 2 ore, este puternic metabolizata. Doar 2% din doza se regaseste sub forma neschimbata in urina. Aspartatii se absorb din intestin in proportie de aproximativ 30%, au o biodisponibilitate convenabila si se elimina prin urina.

Indicatii:

Stari de oboseala in conditiile unor eforturi intense si de durata, in convalescenta si de alte cauze; pregatirea biologica a sportivilor de performanta (indeosebi in sporturile de forta-rezistenta).

Mod de administrare:

Cate 1-3 drajeuri de 3-4 ori/zi (de preferinta in timpul meselor, se evita administrarea inainte de culcare).

Contraindicatii:

Stari de excitatie, insomnie, tahicardie, aritmii, boala coronariana, boala ulceroasa, insuficienta renala acuta si cronica, leziuni parenchimatoase renale severe, coma hepatica, tulburari ale metabolismului aminoacizilor (indeosebi prin defecte enzimatice genetice), astm bronsic, insuficienta suprarenala.

Precautii:

Se recomanda prudenta in starile de deprimare respiratorie si hipoxie, ulcer gastro-duodenal (cafeina mareste secretia gastrica), anemie.

Sarcina si alaptare:

Se evita administrarea unor doze mari si prelungite in sarcina (datorita cafeinei).

Interactiuni medicamentoase:

Efectul cafeinei poate fi marit de izoniazida sau de meprobamat. In doze mari cafeina administrata pacientilor tratati cu IMAO prezinta riscul de criza hipertensiva. Cafeina mareste actiunea antimigrenoasa a ergotaminei. Utilizarea concomitenta a diureticelor economisitoare de potasiu este urmata de hipermagneziemie si hiperpotasiemie. La pacientii care primesc medicatie anticolinergica, exista riscul de scadere a motilitatii gastrointestinale. Magneziul scade absorbtia tetraciclinelor administrate oral. Preparatele care contin calciu si fosfati reduc absorbtia magneziului. De aceea, Efortex se va administra cu 3 ore inainte de administrarea acestor preparate.

Supradozare:

– Simptome: neliniste, anxietate, confuzie, insomnie, palpitatii, disconfort gastric si pirozis, vertij, cefalee (prin cafeina).
– Tratament: intreruperea medicatiei.

Reactii adverse:

Dozele excesive pot produce nervozitate, insomnie, tremor, palpitatii (prin excesul de cafeina); greata, disconfort abdominal, diaree (aspartatii).

Pret:

Efortex este disponibil in farmacii la un pret mediu de 34 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 8 februarie, 2019, 8:14

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *