Prima Pagina » Corpul Uman » Elementele Figurate

Elementele Figurate

Elementele FigurateElementele figurate – sunt globulele rosii (hematiile), globulele albe (leucocitele) si plachetele sanguine (trombocitele).

Hematiile sunt celule sangvine anucleate (care nu au nucleu) in faza adulta, in numar de circa 5 milioane/ mm3 la barbat si 4,5 milioane/mm3 la femei. Hematiile anucleate au din profil forma de disc biconcav cu diametru de circa 7,5 microni si grosime la periferie de 2,5 microni. Aceasta forma mareste suprafata celulei si favorizeaza schimburile de gaze. Hematile au o durata de viata de 120 de zile, dupa care sunt distruse  in ficat,  in splina (cimitirul globulelor rosii)  si in maduva osoasa prin hemoliza. Rata de inlocuire a hematiilor adulte, ajunse la limita functionala, este de aproximativ 2,5 milioane pe secunda. Pe masura ce sunt distruse, se formeaza altele noi, in maduva rosie (hematopoietica) din oase, in special din oasele late si in ficat. Procesul de formare a hematiilor (necesita Fe, vitamina B12, acid folic) se numeste hematopoieza. Reglarea este controlata de un hormon secretat de rinichi (eritropoietina).

Cresterea  numarului  de  hematii  se  numeste poliglobulie. Poliglobulia poate fi de scurta durata (in efort fizic, dupa mancare, la durere) sau stabila (la persoanele care traiesc la altitudini mari). Fiecare hematie contine aproximativ 280 milioane de molecule de hemoglobina, care confera culoarea rosie sangelui si are rolul de a transporta gazele respiratorii (O2 si CO2).

Hemoglobina are in structura sa o proteina (globina) si un pigment rosu, „ hem “. In molecula hemului se gaseste fier, de care se leaga oxigenul molecular (O2) ce urmeaza sa fie transportat. La un om sanatos, in volumul de sange din organism (5-6 1itri) se gasesc 700-800 g hemoglobina. Scaderea numarului de hematii care contin hemoglobina sau micsorarea cantitatii de hemoglobina din hematii diminueaza aprovizionarea cu oxigen si provoaca patologia numita anemie.

Globulele albe sau leucocitele sunt celule nucleate mobile, in numar de 4000-8000/mm3. Leucocitele au cateva proprietati fiziologice particulare, importante in apararea organismului impotriva infectiilor:

 • se deplaseaza pasivin masa sangelui (duse de curentul sanguin) si activ(prin miscari amiboidale cu ajutorul pseudopodelor = picioruse false);
 • se deformeaza datorita emiterii de pseudopode, pentru a traversa endoteliul capilar in spatiile interstitiale prin diapedeza;
 • inglobeaza diferite celule moarte sau lezate si bacterii pe care le digera intracelular, proces numit fagocitoza;
 • sintetizeaza anticorpi care asigura imunitatea.

Datorita acestor proprietati, leucocitele au un rol esential in mecanismele de aparare ale organismului impotriva agentilor patogeni.

Leucocitele sunt si ele de mai multe tipuri:

 • polinucleare;
 • mononucleare.

Leucocitele polinucleare sunt:

 • Neutrofilele sunt cele mai numeroase (50-70% din totalul leucocitelor), migreaza spre tesuturile infectate cu microorganisme sau substante straine, fiind atrase de substantele eliberate din celulele atacate. Prin diapedeza, neutrofilele strabat peretele capilar. La locul infectiei fagociteaza microorganismele si substantele straine. Au o durata de viata de cateva ore.
 • Acidofilele(1-3% din totalul leucocitelor) intervin in reactii alergice si in boli parazitare. Numarul lor creste in infectii ale organismului, opresc reactiile inflamatorii prin reactii de detoxificare.
 • Bazofilele(1% din totalul leucocitelor) sintetizeaza si elibereaza histamina si heparina, substante vasodilatatoare. Ele intervin in stadiul tardiv al infectiilor.

Leucocitele mononucleare sunt:

 • Limfocitele(25-33% din totalul leucocitelor) sunt celule mici cu nuclei mari si citoplasma putina. Produc anticorpi care asigura imunitatea corpului. Se formeaza in timus, maduva osoasa, ganglioni limfatici, splina si ajung in circulatie pe cale limfatica. Limfocitele prolifereaza intens atunci cand in organism patrund agenti patogeni. Durata de viata este de la cateva ore pana la cativa ani.
 • Monocitele(13-19% din totalul leucocitelor) sunt cele mai mari leucocite. Au nucleu in forma de rinichi. Se formeaza in maduva osoasa, in ganglionii limfatici, in splina, in amigdale etc. Durata de supravietuire este de circa 24 ore. Au proprietati fagocitare pronuntate, fagocitand resturi celulare si microbiene mai mari.

Trombocitele (plachete sanguine) sunt cele mai mici elemente figurate, sunt anucleate. In circulatia sanguina se gasesc in numar de 250000-450000/mm3. Durata de viata este de 5-9 zile, dupa care sunt distruse in splina si ficat. Provin prin fragmentarea unor celule mari (megacariocite) din maduva osoasa. Au rol in coagularea sangelui.

Hemostaza este procesul fiziologic prin care organismul intervine in oprirea hemoragiei, ca urmare a lezarii vaselor de sange. Formarea cheagului de fibrina are loc prin transformarea fibrinogenului plasmatic (globulina din plasma), solubil, in fibrina insolubila, sub actiunea trombinei.

Dupa realizarea hemostazei si refacerea peretelui vascular lezat are loc fibrinoliza, adica procesul de descompunere enzimatica a fibrinei.

Imunitatea este capacitatea organismului de a recunoaste si neutraliza macromolecule sau celule straine care, patrunse in mediul intern, produc dereglari ale unor constante functionale (ale homeostaziei).

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 10 septembrie, 2019, 12:35

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *