Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Elementele Minerale cu Caracter Acid (Anionii)

Elementele Minerale cu Caracter Acid (Anionii)

Elementele Minerale cu Caracter Acid (Anionii)

Fosforul

Se gaseste in organism in cantitate de 500-800 g, din care peste 80% intra in structura scheletului, iar 20%o – in tesuturile moi, avand un rol plastic si alte roluri importante. Este necesar pentru sinteza acizilor nucleici, a fosfolipidelor si a moleculelor macroergice. Procesele de oxidoreducere ale glucidelor si lipidelor presupun interventia radicalului fosfat.

Vitaminele complexului B devin active numai dupa combinarea lor cu acidul fosforic. Fosfatii anorganici participa la mentinerea constanta a PH-ului. Fiind larg raspandit in alimente, Comitetul OMS considera ca ratiile alimentare care contin cantitati suficiente de calciu satisfac si necesarul de fosfor. Cantitatile necesare de fosfor si de calciu sunt cam aceleasi. La adulti, cantitatea de fosfor o poate depasi pe cea de calciu, iar la copii ea trebuie sa fie mai mica decat cea de calciu, pentru ca raportul Ca:P sa fie supraunitar.

Principalele surse de fosfor de cea mai buna calitate sunt carnea, pestele, ouale. Cerealele si leguminoasele uscate contin foarte mult fosfor, insa acesta are un coeficient de utilizare foarte redus, deoarece este sub forma de acid fitic.

Sulful

Sulful este prezent in toate celulele corpului. Jumatate din sulful din organism se gaseste in muschi, iar restul – in schelet, piele, glandele endocrine. In organismul unui adult de 70 kg se gasesc 170-180 g de sulf. Atomul de sulf se afla in doi aminoacizi, dintre care unul esential – metionina, si altul neesential – cistina. Compusii sulfurati sunt importanti prin proprietatile lor oxidoreducatoare.

Sub forma mucopolizaharidelor ia parte la formarea cartilajelor, oaselor, tendoanelor, pielii. Cele mai importante surse de sulf sunt: carnea, ouale, laptele, branzeturile. O cantitate mai putin asimilabila aduc leguminoasele uscate, cerealele, varza.

Impreuna cu sodiul, potasiul si cu alti electroliti, clorul intervine in mentinerea presiunii osmotice a echilibrului acid-baz a, a echilibrului hidric intre diferite compartimente tisulare. Schimbul de clor, care are loc intre hematii si plasma, favorizeaza fixarea si cedarea de catre hemoglobina a oxigenului si bioxidului de carbon.

Clorul

Clorul este necesar si pentru formarea acidului clorhidric din sucul gastric, pentru activarea amilazei salivare si pentru eliminarea prin rinichi a produsilor de catabolism azotat.

Clorul din alimente se absoarbe usor. Reglarea cantit atii retinute in organism se face la nivelul rinichilor. Se considera ca 4-5 g clor pe zi asigura pe deplin nevoile adultului. Aceasta cantitate este furnizata de alimentatia obisnuita.

Clorul este larg raspandit in alimente, astfel incat nu se pune problema carentei alimentare. In plus, sarea de bucatarie reprezinta un furnizor de clor, adaugat alimentelor.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 8 martie, 2013, 15:00 Afisari: 10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *