Prima Pagina » Simptome » Simptome E » Eliminare involuntara de urina

Eliminare involuntara de urina

Simptom

Definitie:

Eliminare involuntara de urina numita si incontinenta urinara reprezinta scurgerea necontrolata de urina. Cauza acestei afectiuni este incapacitatea de a retine urina in vezica urinara, datorita pierderii controlului voluntar asupra muschilor (sfincterului vezicii), care inconjoara orificiul uretrei.

Incidenta:

Incontinenta urinara este mai frecventa la femei (in special la femeile tinere) decat la barbati, raportul incidentelor femei : barbati fiind de 5 : 1.
Numarul fiziologic de mictiuni este in general de 6-9 pe zi. Evident, in cazul consumului lichidian crescut, numarul de mictiuni va creste. La femei, numarul fiziologic de mictiuni creste odata cu varsta.

Conform statisticilor, peste 15% dintre varstnici au aceasta problema. Incontinenta urinara poate fi trecatoare sau cronica. Cea tranzitorie este determinata de cauze reversibile: infectii urinare, vaginite si uretrite atrofice, unele medicamente (diuretice, antihipertensive, antihistaminice, sedative, decongestionante nazale cu efedrina), alcoolul, unele boli (insuficienta cardiaca sau venoasa), constipatia.

Manifestari:

La primele simptome bolnavul trebuie sa se prezinte la medicul de familie pentru identificarea cauzei si sa se determine o anumita conduita terapeutica. Tratarea infectiilor urinare prin antibiotice, atrofiei vaginale prin terapie hormonala, eliminarea unor medicamente, tratamentul constipatiei pot rezolva aceasta problema. In incontinenta urinara de stres, alaturi de modificarea stilului de viata (scaderea greutatii corporale la obezi, oprirea fumatului, exercitii de intarire a planseului pelvian), tratamentul factorilor precipitanti (tuse, vaginite), un rol important il au tratamentele farmacologice si chirurgicale.

Pentru incontinentele urinare care nu au raspuns la aceste masuri, un rol major il are educarea pacientului. Golirea vezicii urinare la anumite intervale de timp, reducerea consumului de lichide dupa ora 18.00, golirea vezicii urinare inainte de culcare, au efect benefic. Toaleta locala riguroasa previne aparitia infectiilor bacteriene, micotice, leziunilor. Purtarea condoamelor, tampoanelor, pampersilor, montarea sondelor urinare temporar sau definitiv, devin necesare in incontinenta urinara refractara la masurile terapeutice.

Cauze:

  • Vezica hiperactiva;
  • Consumul de cafeina;
  • Nasterea;
  • Unele medicamente;
  • Traumatism;
  • Sarcina;
  • Interventie chirurgicala asupra prostatei;
  • Senilitate;
  • Leziune a maduvei spinarii.
Aceasta lista poate fi incompleta, este foarte probabil sa existe si alte cauze posibile care pot sta la baza aparitiei simptomelor dvs. Informati intotdeauna medicul dumneavoastra despre orice medicament sau tratament pe care il urmati, inclusiv prescriptii medicale (retete), suplimente, tratamente pe baza de plante sau tratamente alternative.

Tratament:

Se poate efectua tratament medicamentos cu sanse de reusita de 75%, fiind cel mai preferat tratament de catre femei, insa nu toate prezinta un raspuns favorabil la acest tratament, unele dintre ele avand efecte adverse serioase. Cel mai bun tratament recomandat si natural totodata este reprezenta de exercitiile Kegel.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 19 iunie, 2020, 4:18

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *