Prima Pagina » Corpul Uman » Emisferele Cerebrale

Emisferele Cerebrale

Emisferele CerebraleEmisferele cerebrale sunt cele mai voluminoase organe ale sistemului nervos. Sunt separate printr-un sant interemisferic si unite prin punti de substanta alba. Substanta cenusie formeaza la suprafata scoarta cerebrala. Diferitele arii ale acesteia indeplinesc functii diferite. Astfel, exista arii senzitive: vizuala, auditiva, olfactiva, gustativa, somestezica (prin care omul isi simte propriul corp). Omul simte (are senzatii) numai cand impulsurile de la receptorii corespunzatori ajung in aceste arii.

Aria motoare comanda miscarile, mai ales pe cele voluntare.

Ariile de asociatie nu au doar functie de legatura ci realizeaza o prelucrare complexa a informatiei.   Emisferele sunt voluminoase, scoarta cerebrala este pliata prin formarea unor santuri.

Scoarta cerebrala este sediul activitatii nervoase superioare. Performantele ei se exprima prin complexitatea comportamentului. Ele sunt date nu numai de volumul si intinderea scoartei cerebrale ci, mai ales, de structura ei foarte complexa (cu straturi de neuroni intre care se realizeaza un numar imens de sinapse).

Neuronii din scoarta cerebrala nu au forma fixa. Ei isi modifica forma prelungirilor, stabilind legaturi sinaptice noi. Astfel se formeaza circuite neuronale noi. Se considera ca fiecare actiune pe care omul o invata corespunde unui circuit nou, format in procesul invatarii. Comportamentul dobandit prin invatare se deosebeste de reflexele neconditionate prin faptul ca traseul impulsului nervos are componente noi, care se formeaza in functie de experienta de viata. Aceasta “formare continua” a scoartei cerebrale se mentine toata viata dar este mai activa la indivizii tineri.

Scoarta cerebrala contine si centri nervosi somatici si centri nervosi vegetativi, aflati in stransa legatura unii cu ceilalti. Emisferele cerebrale mai contin si nucleii bazali implicati in reglarea pozitiei si miscarilor. Deci emisferele cerebrale realizeaza activitatea nervoasa superioara. Performan­tele ei depind de structura retelei de neuroni.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 23 martie, 2012, 14:31

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *