Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Endocardita Lenta (Subacuta)

Endocardita Lenta (Subacuta)

Forme clinice

Endocardita lenta (subacuta), are ca agent etiologic Str. viridans (2/3 din cazuri) si, mai rar (1/3) enterococul, stafilococul alb, hemofilul etc. Grefa septica are punct de plecare de obicei rinofaringian si se constituie pe un cord deja lezat. Debutul si evolutia sunt insidioase; netratata, evolueaza letal in saptamani sau luni. Raspunde bine la antibioterapie (90%), leziunile reziduale fiind minime. Pot aparea recaderi sau accidente tardive embolice (cerebrale sau in membre).

Profilaxia este posibila prin interventii chirurgicale; endocardita maligna acuta, al carei agent patogen, in 2/3 din cazuri este stafilococul auriu, iar intr-o treime bacilii gramnegativi (colibacil, proteu, piocianic, salmonele). Metastaza septica apare in cursul unei septicemii, pe un cord anterior normal (rar lezat), avand ca poarta de intrare un focar septic cutanat, rinofaringian, pulmonar, biliar, urinar, uterin.

Produce ulceratii mutilante, ireversibile, ale valvulelor. Tabloul clinic este dominat de starea septica dramatica cu embolii periferice, atingerea cordului exteriorizandu-se discret(sufluri4amai multe focare variabile). Sfarsitul este letal in 1 – 3 saptamani.

Antibioterapia este inoperanta in 75% din cazuri. In situatii rare, in care infectia este lichidata, persista o insuficienta cardiaca grava si riscul emboliilor; endocardita reumo-septica, care este o realitate clinica si consta in asocierea endocarditei lente cu o endocardita reumatismala; endocardita cu hemocultura negativa – afectiune din ce in ce mai rara, care se datoreste tratamentelor indelungate cu antibiotice si nerespectarii tehnicilor de recoltare a hemoculturii.

Evolutie

Astazi, datorita antibioticelor,, evolutia este mult mai buna decat in trecut. Totusi, boala – chiar vindecata – afecteaza sever, in timp, starea bolnavului datorita sechelelor renale (nefrita cronica), arteriale (hemiplegii, tromboze), insuficientelor cardiace si recidivelor.

Prognostic

Prognosticul este in general rezervat; mai grav la batrani, in formele cu hemoculturi negative, cu leziuni renale severe sau embolii grave.

Profilaxie

Deoarece endocardita lenta se grefeaza de obicei pe o cardiopatie valvulara sau congenitala, se recomanda ca asanarea focarelor de infectie (extractii dentare, amig-dalectomie, interventii uro-genitale si investigatiile intracavitare) sa se faca sub protectie de antibiotice: Penicilina, Ampicilina, Eritromicina, dupa caz.

Tratament

Tratamentul trebuie sa fie precoce, masiv si asociat. Tratamentul igieno-dietetic consta in repaus la pat, regim hipercaloric, bogat in proteine si vitamine (C si A), dieta saraca in sare (in insuficienta cardiaca).

Tratamentul etiolgic se bazeaza pe antibiotice alese dupa antibiograma. Se asociaza antibiotice bactericide: Penicilina G, (8 – 16 milioane u/zi), perenteral sau in perfuzie venoasa continua, Oxacilina (6 g/zi), Meticilina (8 g/zi), Cloxacilina (6 g/zi), Cefalotina (8 g/zi), cu Streptomicina (1-2 g/zi), Kanamicina sulfat (1 – 1,5 g/zi), Gentamycina (240 mg/zi), Colistina (12 000 000 u/zi).

Se incepe cu un tratament de atac timp de 2 – 3 saptamani. De obicei se folosesc 2 antibiotice, dar in situatii grave, se asociaza chiar 3. Pentru Str. viridans, stafilococul alb, streptococul (i-hemolitic, pneumococ, se asociaza Penicilina G cu Streptomicina sau Kanamicina sulfat pentru enterococ – Ampicilina cu Gentamycina (Kanamicina sulfat sau Streptomicina): pentru stafilococul auriu 0 Oxacilina (Meticilina sau Cloxacilina) cu Kanamicina sulfat (sau Lincomicina).

In cazul hemocul-turilor negative se incepe tratamentul cu Penicilina + Streptomicina. Cand poarta de intrare este rinofaringiana, se administreaza Penicilina + Kanamicina sulfat; cand este biliara, urinara sau uterina – Ampicilina + Gentamycin. In formele grave din cursul septicemiilor cu germeni neidentificati se asociaza Penicilina G + Oxacilina + Gentamycin. Cand diagnosticul de endocardita este incert (reumatic sau bacterian), se instituie timp de 7 zile un tratament antireumatic. Daca nu se obtin rezultate, se considera endocardita ca fiind bacteriana si se aplica tratamentul adecvat. In formele reumo-septice, tratamentul este mixt (reumatismal si bacterian).

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 24 ianuarie, 2013, 9:37

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *