Prima Pagina » Sanatate A-Z » Oncologie » Epidemiologia Cancerelor Tiroidiene

Epidemiologia Cancerelor Tiroidiene

Cancerele tiroidiene diferentiate

Cancerul tiroidian clinic manifest este putin frecvent, dar incidenta sa este in crestere in ultimele decenii. Aceasta crestere a numarului de cancere tiroidiene este asociata si cu o modificare a agresivitatii acestei maladii. Incidenta anuala este de: 0,1-3,7 0/0000 la sexul masculin si 0,4-9,60/0000 la sexul feminin. Cancerele tiroidiene oculte, se intalnesc la autopsie in 2-28% din tiroide, fapt ce denota ca, neoplasmele oculte sunt mai frecvente, desi nu au niciodata expresie clinica.

Incidenta cancerului tiroidian diferentiat cunoaste variatii largi, corelate cu anumite particularitati de mediu, varsta, sex, dieta si chiar grupe rasiale. In Romania, Institutul Oncologic „Prof. I. Chiricuta” din Cluj-Napoca releva o crestere de 7,7 ori a incidentei cancerului tiroidian diferentiat in perioada  1990-1994 fata de perioada 1970-1974. Se poate concluziona ca in aria geografica a tarii noastre incidenta cancerului tiroidian prezinta o crestere reala, sigur in relatie cu accidentul nuclear de la Cernobil.

Referitor la impactul acestui accident nuclear asupra incidentei neoplaziilor si in special asupra neoplaziei tiroidiene, semnificative sunt studiile privind frecventa cancerului tiroidian diferentiat in Bielorusia si Ucraina.

Componenta genetica este importanta in etiologia cancerelor tiroidiene; se descriu si forme familiale de epitelioame tiroidiene.

Aportul alimentar de iod si varsta pot influentat tipul histologic de cancer tiroidian diferentiat.

Radioterapia cervicala externa este principalul factor favorizant cunoscut. Ea induce aparitia de tumori tiroidiene din care 1/3 sunt cancere, cel mai adesea papilare. Evolutia naturala a cancerelor radio-induse este identica cu aceea a cancerelor spontane.

Fenomenul epidemiologic cel mai important legat de cancerul tiroidian diferentiat este tendinta neta de crestere a incidentei acestuia in ultimul deceniu.

Cancerele anaplazice

Cancerele anaplazice sunt neoplazii rare, extrem de agresive, frecvent diagnosticul stabilindu-se in stadiul in care exista deja metastaze. Agresivitatea deosebita a acestui tip de cancer este relevata si de supravietiurea la 1 an care este cuprinsa intre 0-12 % si o rata de recidiva loco-regionala si metastazare la 3 luni de la tratament de 70-75%.

Limfoamele  tiroidiene

LNH aparent primitiv al corpului tiroid reprezinta intre 2-10% din afectiunilor tiroidiene maligne.

Metastazele  intratiroidiene

Frecventa metastazelor simptomatice este apreciata dupa diferite statistici intre 2,8-7,5% din ansamblul cancerelor tiroidiene tratate. Incidenta observata in cadrul studiilor necropsice variaza intre 1,9 si 26,4% la pacientii bolnavi de cancer.

Cancerul tiroidian medular (C.T.M.)

C.T.M. reprezinta aproximativ 8-15% din cancerele tiroidiene, sau 2% din nodulii reci operati, avand o incidenta globala de 0,210/0000 de locuitori. Forme clinice: forma sporadica reprezinta 80% din cazuri, iar forma familiala poate evolua in mod izolat sau sa constituie un element al unei poliendocrinopatii de tip II (MEN), sub doua forme: MEN IIa – sindromul Sipple si MEN IIb – sindromul Gorlin. 

Sarcoamele tiroidiene

Sarcoamele tiroidiene reprezinta un grup de tumori tiroidiene, extrem de rare, de agresivitate extrema si cu un prognostic rezervat.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 8 aprilie, 2013, 14:31

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *