Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Epidermal Growth Factor – Factor de crestere epidermic

Epidermal Growth Factor – Factor de crestere epidermic

Proteina globuloasa cu greutate moleculara de 6,4 kD alcatuita din 53 aminoacizi. Initial EGF a fost izolat din glanda salivara submaxilara a soarecilor, ulterior fiind separat din urina umana si denumit urogastrona (pentru proprietatile de inhibare a secretiei gastrice). EGF este sintetizat sub forma unui precursor alcatuit din 1207 aminoacizi, codificat de o gena (110 kb, 24 exoni) localizata pe cromozomul 4q25-27. Proteina activa (970-1023) se formeaza prin clivaj enzimatic la nivel renal, gastric, cerebral, glande salivare si are o larga distributie in fluidele organismului (plasma 1 ng/ml; saliva, lapte, urina 100 ng/ml).

Factorul epidermal de crestere contine trei punti disulfidice (datorita reziduurilor de cisteina) care determina structura spatiala si proprietatile biologice ale moleculei. Au fost descrise o serie de polipeptide cu structura tridimensionala asemanatoare (contin secvente de aminoacizi similare EGF in proportii variabile) si care se leaga de acelasi receptor.

Receptorul pentru EGF (HER-1) este o glicoproteina transmembranara cu greutatea moleculara de 170 kD, al carei domeniu intracelular are activitate tirozinkinazica.

Acest domeniu intracelular are o structura chimica similara cu produsul oncogenei erb-B. EGF inhiba secretia gastrica, moduleaza secretia unor hormoni (prolactina si HCG din tumorile pituitare respectiv coriocarcinoame) si este un stimulator al proliferarii celulelor cu origine ecto-, endo-, si mezodermala in anumite cazuri actionand si ca un factor de diferentiere celulara. EGF stimuleaza sinteza unor proteine ale matricei extracelulare (colagen, laminina, fibronectina), are proprietati chemoatractante pentru fibroblasti si celule epiteliale si este implicat in procesele de reparatie tisulara. EGF joaca un rol important in dezvoltarea si proliferarea tesuturilor normale si este implicat in stimularea para-/autocrina a unor neoplazii. Se incearca utilizarea clinica a EGF ca o substanta trofica pentru mucoasa gastrica (in plus cu rol antisecretor), in vindecarea ulcerelor gastrice si duodenale, in regenerarea epidermului dupa arsuri severe, in leziunile corneene.

Un studiu efectuat la pacientii cu ulcere venoase cronice la membrele inferioare a aratat ca rEGF nu stimuleaza in mod semnificativ reepitelizarea, dar determina o reducere a diametrului ulcerelor si a numarului acestora. Intrucat o serie de cancere (ovar, san, pancreas, prostata) prezinta o supraexpresie a receptorilor pentru EGF pe suprafata celulelor terapia cu anticorpi anti receptor EGF a fost utilizata cu succes. In plus s-a constatat ca prezenta receptorilor pentru EGF pe suprafata celulelor tumorale este un factor de prognostic prost, indiferent de clasificarea TNM sau diferentierea histologica.

Recent s-a observat corelatia intre nivelurile serice scazute de EGF si infertilitatea masculina, modificarile fiind corectate de administrarea de EGF.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 29 martie, 2013, 14:36

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *