Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Epidermoviroze

Epidermoviroze

Epidermoviroze

Epidermovirozele in majoritatea lor sunt boli produse de virusul papilomatos uman. Virusul papilomatos uman (HPV) cuprinde circa 80 de subtipuri antigenic distincte, unele oncogene, implicate in producerea: verucilor plane juvenile, verucilor vulgare, pa­piloamelor virale, condiloamelor acuminate, verucilor seboreice, papiloamelor digitate ale fetei, epidermodisplazia veruciforma si unele displazii ale mucoasei colului uterin.

Verucile plane juvenile

Verucile plane juvenile sunt mici papule albe sau roz, cu suprafata plana, moi, care apar la copii, in numar mare, dispuse pe fata si/sau dosul mainilor. Se inmultesc rapid si pro­duc un fals semn Koebner pe locul unui traumatism cutanat. Se trateaza prin aplicatii de retinoizi topici (tretinoin), atingeri repetate cu azot lichid sau alte metode de crioterapie sau cauterizare chimica cu acid tricloracetic.

Verucile vulgare

Verucile vulgare apar pe maini si/sau plantar (ultimele sunt dureroase la mers prin pre­siunea tumoretei pe terminatiile nervoase libere din epiderm) sub forma unor tumorete ro­tunde cu suprafata dura, hiperkeratozica si neregulata. Se trateaza prin cauterizare laser, elec­trica, chimica sau criocauterizare.

Condiloamele acuminate

Condiloamele acuminate sunt tumorete de culoare roz si aspect conopidiform („in creasta de cocos”) aparute pe mucoasa genitala sau perianal, la ambele sexe. Se pot trans­mite pe calea contactului sexual, dar aceasta nu este unica cale. S-a demonstrat faptul ca genomul HPV este prezent in situatia de purtator sanatos pe tegumentul a circa 80% din popula­tia umana, ceea ce explica aparitia de condiloame acuminate genitale la ambele sexe chiar si inaintea inceperii activitatii sexuale precum si formele peri- si intra-anale.

Formele uzuale se trateaza prin badijonare cu podofilotoxina (Condyline sol 0,5%), sau aplicatii de 5-fluoro-uracil (Efudix) iar formele rezistente cu infiltratii intralezionale cu Bleomicina sau cu interferon-gama. Tumoretele mai mari de 5 mm necesita cauterizare electrica sau laser sub anestezie locala. Completarea terapiei locale cu imunostimulare generala cu isoprinosina este utila pentru preventia recidivelor.

Subliniem ca HPV variantele 16,18, 31, 35 sunt dovedite ca fiind oncogene, producand la femei displazii ale mucoasei colului uterin dintre care 50% devin cancere de col.

Papiloamele virale latero-cervicale

Papiloamele virale latero-cervicale apar la femei dupa 40 de ani, sunt datorate unor variante benigne de HPV si au aspectul unor tumorete pediculate, alungite, de cativa mm, moi, de culoarea pielii sau pigmentate si se inmultesc inevitabil in timp.

Papiloamele digitate

Papiloamele digitate apar la barbati tineri ca tumoreta unica, rar multipla, de aspectul unor papiloame cu mai multe varfuri dure grupate intr-un buchet pe aceeasi baza, localizate tipic pe zona barbii sau mustatii. Se rezolva prin electrocauterizare.

Verucile seboreice

Verucile (sinonim keratozele) seboreice sunt caracteristice varstnicilor de peste 60 de ani. Apar sub forma unor tumorete conopidiforme brune sau negre, cu suprafata rugoasa, aspra, brazdata de santuri adanci, cu orificii foliculare dilatate dar fara par, umplute cu un material intens negru. Verucile seboreice apar preferential pe ariile seboreice ale tegumentului, se inmultesc inevitabil de la an la an, dar sunt eminamente benigne. Pun problema diagnos­ticului diferential cu un melanom malign.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 26 septembrie, 2013, 9:52

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *