Prima Pagina » Simptome » Simptome E » Epistaxis

Epistaxis

Simptom

Definitie:

Epistaxisul (sangerarea nazala) este un accident obisnuit, mai ales la copii si poate fi tratat foarte simplu. Apare de obicei ca rezultat al unor mici traumatisme cauzate de scobirea in nas sau suflarea nasului. Poate apare si in urma unei infectii a mucoasei care determina uscare si aparitia de cruste.

Manifestari:

Epistaxisul este rareori serios, dar ocazional poate fi amenintator de viata, in special la persoanele invarsta. Apare mai frecvent la persoanele care iau aspirina, anticoagulante (medicamente care impiedica coagularea sangelui in vase) sau la pacientii cu boli hematologice.
Daca epistaxisul apare frecvent (mai des de o data pe saptamana) poate fi un indiciu al unei alte probleme de sanatate, cum ar fi hipertensiunea arteriala. Se recomanda consultarea medicului de familie pentru masurarea tensiunii arteriale si prescrierea unui tratament potrivit. De asemeni, medicul poate preciza daca medicamentele pe care le ia pacientul pot determina aparitia epistaxisului.
Daca se suspecteaza o problema mai serioasa, se recomanda consultarea unui ORL-ist pentru efectuarea unor teste suplimentare.

Nasul este un organ bine vascularizat, situat intr-o pozitie vulnerabila, pe treimea medie a inaltimii fetei. Prin urma, orice traumatism la acest nivel poate provoca hemoragii abundente. Hemoragiile nazale se pot produce si spontan, atunci cand membranele nazale sunt uscate si crapate, in special in zonele cu climat uscat. Persoanele care iau medicamente ce impiedica coagularea normala (warfarina, aspirina, sau alte medicamente antiinflamatorii) sunt mai predispuse la hemoragii nazale. Alti factori favorizanti sunt infectiile, traumatismele, rinita alergica sau nealergica, hipertensiunea, consumul abuziv de alcool sau tulburarile ereditare de coagulare.

Tratament:

Pentru a opri o hemoragie nazala:

 1. Strangeti aripile nasului intre aratator si degetul mare.
 2. Apasati puternic inspre fata, presand aripile nasului de oasele fetei.
 3. Comprimati timp de 5 minute. Repetati manevra de cate ori este necesar, pana la oprirea hemoragiei.
 4. Stati in picioare sau culcat, tinand capul mai sus de nivelul inimii. Nu stati perfect intins sau cu capul intre picioare.
 5. Aplicati pungi cu gheata zdrobita pe nas sau pe obraji.

Cauze:

 • Rinita alergica;
 • Hipertensiunea arteriala;
 • Granulomatoza lui Wegener;
 • Tulburari de coagulare;
 • Inhalarea de cocaina;
 • Aerul uscat;
 • Unele medicamente;
 • Tumori rare ale cailor nazale;
 • Traumatisme.
Aceasta lista poate fi incompleta, este foarte probabil sa existe si alte cauze posibile care pot sta la baza aparitiei simptomelor dvs. Informati intotdeauna medicul dumneavoastra despre orice medicament sau tratament pe care il urmati, inclusiv prescriptii medicale (retete), suplimente, tratamente pe baza de plante sau tratamente alternative.

Investigatii:

Se recomanda consultul medical daca sangerarea este severa sau nu se opreste dupa 20 minute de mentinere a presiunii la nivelul nasului. De asemeni, daca sangerarea este mai frecventa de o data pe saptamana, poate fi determinata de o afectiune nediagnosticata. Medicul va masura tensiunea arteriala si pulsul si va recolta probe de sange pentru investigarea functiei de coagulare a sangelui. Daca sangerarea nazala nu se opreste, se va incerca hemostaza cu ajutorul unui pansament sau al ghetii. Dupa oprirea sangerarii, pansamentul va fi indepartat si cavitatea nazala examinata atent pentru a determina o eventuala cauza (pentru manevrele de examinare se va folosi in prealabil un anestezic local) si eventual se va face o radiografie a zonei.

Dupa oprirea sangerarii se recomanda evitarea oricarui efort timp de 1-2 saptamani. Daca epistaxisul a fost determinat de medicatia administrata pacientului, cum ar fi aspirina, warfarina sau unele antiinflamatorii, medicul va trebui sa le schimbe sau sa ajusteze dozele. Epistaxisul la copii este determinat cel mai frecvent de indepartarea de catre acestia a crustelor uscate din interiorul cavitatii nazale; se recomanda inmuierea acestora prin folosirea unei vaseline.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 13 decembrie, 2019, 19:05

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *