Prima Pagina » Corpul Uman » Genetica » Ereditatea Caracterelor Calitative si Cantitative

Ereditatea Caracterelor Calitative si Cantitative

Insusirile organismelor sunt de o mare diversitate. Ele se pot totusi grupa in doua categorii importante: caractere calitative si caractere cantitative.

 Caracterele calitative

Caracterele calitative sunt trasaturi ale unui organism care-l fac sa se deosebeasca categoric de un alt organism. Diferentele calitative impart indivizii in tipuri distincte, fara legaturi prin intermediari. Cele mai tipice prezinta stari alternative ca : prezenta aristelor la grau – lipsa lor, prezenta-lipsa coarnelor la animale, prezenta – lipsa pigmentului, pigment de o culoare –  pigment de alta culoare.

In aceasta categorie se inscriu si trasaturile definitorii la arbori, forma, structura anatomica, insusirile metabolice caracteristice la frunze, flori, fructe, tulpina s.a. Caracterele calitative au un grad ridicat de stabilitate si sunt prea putin influentate de factorii de mediu, care nu pot determina decat mici variatii de expresie, structura sau comportament, niciodata fundamentale.

La om, un exemplu concludent il ofera grupele sangvine, care depind in exclusivitate de fondul genetic.

In analizele genetice, MENDEL, ca si alti cercetatori, au exprimat in cercetarile lor, indeosebi, caractere calitative. Ele sunt determinate adesea de una sau doua perechi de gene (gene majore), iar efectul fluctuatiilor mediului inconjurator asupra lor, poate fi imperceptibil dupa cum s-a mai amintit. Din aceste considerente, in urma incrucisarilor apar fenotipuri distincte, bine conturate, cu dominanta completa sau incompleta (gene semidominante), ceea ce determina o variabilitate discontinua.

 Caracterele cantitative

Caracterele cantitative se caracterizeaza prin urmatoarele: se apreciaza cantitativ prin masurare, cantarire, numarare, cronometrare etc., de aceea se mai numesc si caractere metrice; sunt determinate, adesea, de mai multe gene si nu pot fi separate usor si categoric pe clase de fenotipuri. Sunt puternic influentate de conditiile de mediu si prezinta o variabilitate continua, adica fenotipuri cu valori cuprinse intre cele mai mici si cele mai mari valori, ca un sir continuu de fenotipuri. Variabilitatea unor asemenea caractere se studiaza cu ajutorul biometriei.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 20 decembrie, 2012, 16:04

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *