Prima Pagina » Corpul Uman » Genetica » Ereditatea de tip Matern

Ereditatea de tip Matern

CORRENS (1902) a studiat la planta Mirabilis jalopa (barba imparatului) un fenomen de aparitie a unor ramuri pe care frunzele erau de culoare alba sau erau de tip amestecat, regiuni albe alternand cu cele verzi (mozaicate). Acest ultim tip de frunze l-a denumit albomaculatus, si se transmite in descendenta pe linie materna, fenomen care a fost pus in evidenta prin efectuarea de incrucisari intre tipul normal de plante, albinotice si cele albomaculatus.

Descendentii seamana cu forma materna si ca numai in cazul florilor materne de tip albomaculatus se produce o segregare. Aceasta segregare se datoreste faptului ca pe ramurile de tip albomaculatus exista atat celule cu cloroplaste, cat si celule lipite de cloroplaste. Plantele albinotice neavand posibilitatea de a realiza fotosinteza, piereau de timpuriu.

Transmiterea ereditara pe linie materna a caracterelor se datoreste faptului ca cloroplastele se gasesc exclusiv in citoplasma, se reproduc independent de nucleu si zigotul mosteneste tipul de plastide ale mamei. Cauza o constituie faptul ca in sacul embrionar se afla primordiile cloroplastelor in citoplasma oosferei, in timp ce nucleii spermatici care realizeaza fecundarea sunt lipsiti de astfel de primordii.

Deosebiri importante intre hibrizii reciproci, datorita influentei materne au fost semnalate si la animale.

De exemplu, din incrucisarea unui iepe (Equus caballus, 2n=64), cu un asin (E. asinus, 2n=62) se obtine catarul (2n=63); din incrucisarea inversa dintre o magarita si un armasar rezulta bardoul (2n=63). Intre catar si bardou exista deosebiri insemnate in ceea ce priveste talia, culoarea, puterea de munca etc. desi ambii hibrizi au 2n=63 de cromozomi.

Non-identitatea hibrizilor reciproci interspecifici ne se poate explica decat datorita existentei unor gene extranucleare, care se transmit pe linie materna.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 21 decembrie, 2012, 16:33

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *