Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Eritem pigmentar fix

Eritem pigmentar fix

Un eritem pigmentar fix este caracterizat de o placa sau macula eritematoasa, de culoare rosu-inchis sau violacee, rotund-ovalara, de obicei solitara; apare la cateva ore dupa ingestia unui anumit medicament si este considerata o reactie adversa la acesta (barbiturice, fenilbutazona, sulfamide, minocicline, tetracicline, benzodiazepine, fenacetina etc).

Caracteristica este aparitia de fiecare data in acelasi loc, ori de cate ori pacientul ingera medicamentul incriminat. Se vindeca cu hiperpigmentare reziduala postinflamatorie. Leziunea initiala poate deveni bula sau se poate eroda. Examenul histo-patologic este foarte asemanator cu cel din eritemul polimorf. Se remite spontan in cateva saptamani de la oprirea medicamentului.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 1 ianuarie, 2019, 3:45

2 Discutii la Eritem pigmentar fix

 1. florea maria 22/08/2012 at 13:57

  Buna ziua ,va rog frumos daca puteti sa-mi dati si mie un raspuns .Urmez de 3 luni tratament cu interferon si ribavirina ,de 7 zile mi-a aparut o roseata pe burta si sani ,ca la rujeola,,nu ma mananca .E posibil sa fie o reactie de la tratament ?.Am fost la doi dermatologi si nu mi-au pus un diagnostic ,mi-au dat Advantan Milck, ma dau pe partea inrosita, dar nu vad nicio schimbare .Nu as mai da cu nimic daca tot nu-mi trece .

  Răspunde
  • DoctorFrog 23/08/2012 at 10:37

   Daca apare o reactie de hipersensibilitate acuta (de exemplu, urticarie, angioedem, bronhoconstricfie, anafilaxie), tratamentul cu Ribavirina trebuie interupt imediat si trebuie initiat tratament adecvat. Nu este necesara intreruperea tratamentului daca apare erupfie cutanata tranzitorie.

   Aplicati un strat subtire de Elidel 1% pe suprafata cutanata afectata de doua ori pe zi, apoi masati usor pana la patrunderea completa in piele. Elidel 1% poate fi folosit pe toate suprafetele cutanate, inclusiv cap si fata, gat si arii intertriginoase. Nu se aplica pe membranele mucoase. Nu trebuie aplicat sub ocluzie.

   Substantele emoliente (Advantan Milck) pot fi aplicate imediat dupa folosirea de Elidel. Datorita absorbtiei sistemice mici, nu exista nici o restrictie privitoare la doza zilnica totala, suprafata corporala totala sau durata tratamentului.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *