Prima Pagina » Corpul Uman » Fiziologie Umana » Eritrocitele

Eritrocitele

Eritrocitele (hematiile sau globulele rosii).

Hematie

Generalitati:

Numarul eritrocitelor este considerabil: un mm3 de sange contine 4.500.000 hematii la femeie, 5.000.000 la barbat, la copil cca. 6.000.000, iar la locuitorii podisurilor inalte de peste 4.000-5.000m (Anzi, Alpi, Tibet) se inregistreaza cifre de 8.000.000.

Forma lor este de disc biconcav cu diametrul 7μ, mai gros la periferie (2,5μ) si mai subtire la centru (1,5μ), ceea ce reprezinta o adaptare ca la un volum minim sa aiba o suprafata mare de contact cu mediul intern, favorizand functia de transport a gazelor.

Structura:

Hematia adulta este anucleata; lipsa nucleului realizeaza un spatiu mai mare pentru depozitarea hamoglobinei (Hb). Formele foarte tinere aflate in organele hematopoietice au nucleu dar il pierd in procesul de maturare inainte de a patrunde in circulatie. La exterior hematia este delimitata de o membrana lipoproteica ce circumscrie citoplasma sub forma unei retele numita stroma, in ochiurile careia se afla hemoglobina, un pigment respirator, rosu, ce da culoarea caracteristica sangelui. La 100 ml sange se gasesc cca. 15 mg hemoglobina.

Compozitie:

Hemoglobina este alcatuita dintr-o componenta neproteica-hemul si o componenta proteicaglobina. Hemul are in structura sa un atom de fier bivalent (Fe++). Acest atom feros confera hemogobinei afinitate pentru oxigenul molecular (O2). Prin legarea oxigenului la hem, nu se schimba valenta fierului, deci nu are loc o reactie de oxidare a hemoglobinei, ci de oxigenare, rezultand un compus labil, oxihemoglobina (HbO2).

Aceasta se formeaza cu usurinta la plamani unde presiunea partiala a O2 este mare si se descompune usor la tesuturi unde presiunea partiala a O2 este mica. Hemoglobina poate lega reversibil dioxidul de carbon, formand carbohemoglobina (Hb- CO2). Acest compus ia nastere in tesuturi si se desface la nivelul plamanilor. Uneori Hb se poate oxida, fierul devenind trivalent (Fe+++), feric si se obtine methemoglobina. Acest produs pierde functia de transport al oxigenului. Alteori, Hb se combina cu oxidul de carbon dand carboxihemoglobina (Hb-CO), compus stabil, care, de asemenea, pierde functia de transport al oxigenului. Acesti compusi nefunctionali apar in caz de intoxicatii cu CO sau cu substante oxidante (nitriti, nitrati), cand aprovizionarea cu oxigen a tesuturilor sufera si se produce hipoxia,sau chiar moartea prin axfixie.

Hematiile contin si unele enzime (anhidraza carbonica) cu rol in transportul CO2 prin sange.

Eritropoieza:

Eritropoieza este procesul de formare a eritrocitelor. Durata de viata medie a unei hematii din momentul patrunerii in circulatie si pana la disparitia ei este de cca. 120 de zile. Hematiile se distrug in special in splina, prin hemoliza, si se formeaza la nivelul maduvei oaselor, prin eritropoieza. Exista un echilibru intre eritropoieza si hemoliza, astfel ca, la omul sanatos numarul hematiilor ramane constant. Eritropoieza are loc la embrion in interiorul vaselor sangvine primitive, mai tarziu, la fat, are loc in ficat si splina iar dupa nastere numai in maduva hematogena.

Un organism adult are cca. 1,5 kg de maduva rosie in oase. Daca la nastere toate cavitatile oaselor au maduva hematogena, cu inaintarea in varsta maduva rosie se retrage la nivelul epifizelor oaselor lungi si in tesutul osos spongios al oaselor scurte (vertebre) si late (stern, coaste, coxal).

Restul maduvei osoase trece in repaus eritropoietic si devine maduva galbena. Cand este necesara o crestere a numarului de hematii, maduva rosie se extinde si in maduva galbena, sporind suprafata de productie a hematiilor. Spre batranete, maduva galbena este invadata de tesut conjunctiv fibros si devine maduva cenusie, ce nu mai poate fi recuperata pentru eritropoieza.

Origine:

Hematiile provin dintr-o celula primtiva, celula cap de serie, comuna pentru toate elementele figurate ale sangelui. Prin diferentiere, sub influenta unor stimuli umorali, din aceasta celula se pot dezvolta fie eritrocite, fie leucocite, fie trombocite. In cazul hematiei, procesul de maturare consta din incarcarea cu Hb si disparitia nucleului. Formarea eritrocitelor este stimulata de un hormon-eritropoietina, produs in rinichi si in ficat. Excitantul principal al secretiei de eritropoietina este scaderea aprovizionarii cu oxigen a acestor organe; hipoxia poate intensifica eitropoieza si prin stimularea hipotalamusului unde se afla centrul eritropoiezei. Asa se explica producerea poliglobuliei de altitudine.

Daca organismul este expus la presiuni partiale mari ale O2 (hiperoxie) se produce o inhibitie a eritropoiezei si o scadere a numarului de hematii din sange. Pentru formarea globulelor rosii sunt necesare: alimentatie echilibrata, vitamina B12, vitamina B6, vitamina C si fier. Carenta unuia din acesti factori determina scaderea eritropoiezei si consecutiv, anemie.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 10 noiembrie, 2011, 12:15

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *