Prima Pagina » Medicamente » Medicamente E » Eritromicina

Eritromicina

Prospect

Compozitie:

Un comprimat contine estolat de eritromicina echivalent la 250 mg eritromicina, si excipienti: amidon de porumb, stearat de magneziu, talc.

Indicatii:

Spectrul antimicrobian este asemanator celui al penicilinei G, cuprinzand si stafilococul secretor de penicilinaza. Reprezinta antibioticul de electie in infectiile cu Mycoplasma sp. sau Legionella si alternativa de prima linie in toate indicatiile penicilinei G, la bolnavii sensibilizati. Este antibioticul de preferat in infectii ale cailor respiratorii superioare si mijlocii.

Mod de administrare:

Adulti – Doza terapeutica uzuala este de 250 mg la 6 ore. Aceasta poate fi crescuta la 4 g/zi sau mai mult, in functie de severitatea infectiei.
Copii – Varsta, greutatea si severitatea infectiei constituie factori importanti in determinarea dozei potrivite. Dozele uzuale sunt cuprinse intre 30 si 50 mg/kg/zi, in mai multe prize. Pentru infectii mai severe aceste doze pot fi dublate. Infectii streptococice – Pentru tratamentul faringitelor sau tonsilitelor streptococice dozele uzuale sunt cuprinse intre 20 si 50 mg/kg/zi, in mai multe prize.

In tratamentul infectiilor cu streptococ, grupul A -hemolitic, doza terapeutica de Eritromicina trebuie administrata cel putin 10 zile.
In profilaxia infectiilor streptococice la persoanele cu antecedente de boli ale inimii de natura reumatica doza este de 250 mg de doua ori pe zi.
In profilaxia endocarditelor bacteriene la pacientii alergici la peniciline, cu boli de inima congenitale sau cu alte maladii valvulare dobandite, reumatice sau de alta natura, care sunt supusi unor proceduri dentare sau chirurgicale ale cailor respiratorii superioare, dozele pentru adulti sunt de 1 g (20 mg/kg pentru copii), pe cale orala, cu o ora inaintea procedurii, urmat de 500 mg (10 mg/kg pentru copii) la 6 ore mai tarziu.
Sifilis primar 20 g, divizate in doze, de-a lungul unei perioade de 10 zile.
Dizenterii amoebiene – Dozele pentru adulti sunt de 250 mg, de 4 ori pe zi, cu o durata a tratamentului de 10 pana la 14 zile; pentru copii se recomanda doze de 30 – 50 mg/kg/zi in doze divizate, cu o durata a tratamentului de 10 pana la 14 zile.
Tuse convulsiva – 40 – 50 mg/kg/zi timp de 5 pana la 14 zile.
Boala legionarilor – 1 – 4 g/zi, in doze divizate.
Infectii urogenitale cu Chlamydia trachomatis, in timpul sarcinii – 500 mg de 4 ori pe zi, pe o perioada de minim 7 zile.
Femeilor care nu tolereaza acest regim li se recomanda doze scazute la 250 mg, de 4 ori pe zi, minimum 14 zile.
La adultii cu infectii necomplicate uretrale, endocervicale sau rectale cu Chlamydia trachomatis care nu tolereaza tetraciclina sau la care aceasta este contraindicata: 500 mg, de 4 ori pe zi, minimum 7 zile.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la Eritromicina. Afectiuni hepatice. Infectii cu germeni rezistenti la macrolide. La pacientii sub tratament cu terfenadina.

Precautii:

Instituirea tratamentului cu eritromicina estolat se va face la recomandarea medicului. Dozele, intervalul dintre administrari si durata tratamentului trebuie respectate, conform prescriptiei medicale. Deoarece eritromicina este excretata in principal la nivelul ficatului, se recomanda precautie in administrarea antibioticului la pacientii cu tulburari hepatice. Administrarea Eritromicinei femeilor insarcinate si celor care alapteaza se va face numai cu avizul prealabil al medicului.

Reactii adverse:

Administrarea de eritromicina estolat a fost asociata, in special la adulti, cu aparitia unor tulburari hepatice insotite sau nu de icter. Pot aparea greata, vome, colici abdominale si febra. Simptomele initiale apar de obicei dupa 1-2 saptamani de tratament continuu sau, foarte rar, numai dupa cateva zile de tratament. In cazul aparitiei acestor simptome se impune intreruperea tratamentului. Dupa reluarea tratamentului, la pacientii sensibili, simptomele pot reaparea in primele 48 de ore. in timpul terapiei prelungite sau repetate este posibila o supradezvoltare a bacteriilor sau a fungilor nesusceptibili, ceea ce impune intreruperea tratamentului si instituirea unei terapii corespunzatoare.

Pret:

  • Eritromicina 200 mg are un pret aproximativ de 10 lei;
  • Eritroacnol Crema 60 grame costa 7 lei;
  • Eritroacnol Gel 70 grame costa 9 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 20 noiembrie, 2011, 21:57

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *