Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Respirator » Etapele respiratiei

Etapele respiratiei

Procesul respirator cuprinde mai multe etape: ventilatia pulmonara, respiratia externa, respiratia interna si respiratia celulara. Ventilatia pulmonara reprezinta schimburile de gaze dintre organism si mediul ambient (incorporarea oxigenului si eliminarea dioxidului de carbon). Procesul cuprinde doua etape: inspiratia si expiratia.

Inspiratia– este un process activ prin care aerul patrunde in plamani. In acest proces, diafragma si muschii intercostali se contracta, astfel ca volumul cutiei toracice se mareste. Pleura parietala fiind lipita de peretii cutiei toracice si fiind solidarizata de cea viscerala prin lichidul pleural, face ca odata cu cutia toracica sa se mareasca si volumul plamanilor. In consecinta in plamani se creeaza o presiune negativa care aspira aerul atmosferic, acesta patruzand in caile respiratorii. In inspiratie, cand peretele costal se ridica, acesta proiecteaza inainte sternul, indepartandu-l de coloana vertebrala, marindu-se si diametrul anter-o posterior a cutiei toracice. In inspiratie mai intervin si muschii de la nivelul gatului. In inspiratie bolta diafragmului coboara. Pentru ca aerul sa patrunda in plamani, trebuie ca presiunea aerului pulmonar sa fie mai mica decat presiunea atmosferica.

Expiratia– este un process pasiv determinat de relaxarea  muschilor intercostali si a diafragmei, care micsoreaza cutia toracica. Plamanii fiind elastici, revin si ei la volumul initial, astfel ca presiunea intrapulmonara creste. Aerul din plamani incarcat predominant cu dioxid de carbon este eliminate in mediul extern. In expiratie, cand peretele costal coboara, acesta proiecteaza inapoi sternul, apropiindu-l de coloana vertebrala, micsorandu-se diametrul antero-posterior a cutiei toracice.

In expiratie intervin si muschii drepti abdominali. Are loc ridicarea diafragmului.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 7 decembrie, 2011, 23:19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *