Prima Pagina » Corpul Uman » Genetica » Etapele Sintezei Proteice

Etapele Sintezei Proteice

Dependenta sintezei proteice de informatia genetica din nucleu a fost pusa in evidenta la alga monocelulara Acetabularia mediteraneea. Daca se indeparteaza nucleul celular, biosinteza proteinelor continua catva timp in celula anucleata a algei, insa cu viteza redusa. Dupa aproximativ 20 de zile, activitatea biosintetica inceteaza complet si alga anucleata moare. Daca insa in acest timp se introduce un nucleu in citoplasma respectiva, in cateva minute alga isi reia pe deplin activitatea.

Prima etapa in procesul de sinteza proteica o constituie transcriptia informatiei din ADN in ARN-m.

Fenomenul de transcriptie a informatiei genetice de la ADN la ARN se realizeaza cu ajutorul enzimei ARN polimeraza. ARN-m copiaza informatia genetica numai a unei catene din macromolecula de ADN.

In celulele procariotelor, ARN-m copiaza informatia genetica a mai multor gene adiacente care alcatuiesc un operon. Ca urmare, se sintetizeaza mai multe proteine, de care celula are nevoie la un moment dat. Pe masura ce se sintetizeaza moleculele de ARN-m, incepe sinteza catenelor polipeptidice.

La eucariote, ARN-m copiaza de regula informatia genetica a unei singure gene. Acest ARN-m, dupa ce sufera unele modificari prin eliminarea secventelor non-informationale, migreaza in citoplasma, unde are loc sinteza proteica.

Prin transcriptia informatiei genetice se intelege nu numai sinteza ARN-m ci si a celorlalte doua tipuri de acizi ribonucleici (ARN-r si ARN-t), care sunt necesari pentru realizarea sintezei proteice.

A doua etapa a sintezei proteice este reprezentata de translatie, in urma careia o secventa de nucleotide din ARN-m este transformata intr-o secventa de aminoacizi in molecula proteica. ARN-m se cupleaza cu ribozomii din citoplasma formand poliribozomi. Concomitent are loc activarea aminoacizilor (AA) din citoplasma prin legarea lor de ATP (adenozintrifosfat), substanta chimica ce serveste ca donator de energie.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 21 decembrie, 2012, 14:11

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *