Prima Pagina » Sanatate A-Z » Endocrinologie » Eunuchismul si Eunucoidismul

Eunuchismul si Eunucoidismul

Eunuchismul si Eunucoidismul

Definitie

Termenul de eunuchism se refera la starea – congenitala sau dobandita – determinata de lipsa gonadelor. Eunucoidismul este o stare mai atenuata a eunuchismului. Glandele genitale sunt prezente, dar sunt deficitare ca functie si structura.

Forme clinice

In functie de momentul instalarii hipogonadismului, se disting o forma prepubertara si o forma postpubertara.

Simptome

In sindromul prepubertar, datorita lipsei de hormoni sexuali, inchiderea cartilajelor de crestere se face cu intarziere. Membrele cresc mult in lungime, disproportionat fata de trunchi, creand statura eunocoida. Scheletul este gracil, talia inalta, iar muschii slab dezvoltati. Tabloul clinic este dominat de nedezvoltarea sexuala. La fete, maturizarea sexuala nu se produce. Menstrele nu apar, sanii sunt mici, iar organele genitale externe si interne (uter, vagin) raman infantile. Pilozitatea sexuala si pe corp nu se dezvolta. Caracterele psihice sunt infantile. La baieti, la varsta pubertatii, testiculele sunt mici, lipsesc sau sunt ascunse in abdomen (criptorhidie). Penisul este mic, nedezvoltat, iar parul lipseste la pube, la barba, mustati si pe corp. Vocea nu se ingroasa, iar expresia fetei este infantila.

Insuficienta genitala se poate instala insa si dupa pubertate. O cauza obisnuita la femei o constituie inflamatia organelor genitale, castrarea chirugicala sau iradierea pe ovare. La femei, pierderea functiei ovariene se manifesta cu tulburari menstruale, mergand pana la pierderea menstrelor (amenoree), caderea parului sexual, pierderea libidoului si sterilitate.

Regresiunea caracterelor sexuale (micsorarea uterului si a vaginului) se insoteste de tulburari vegetative destul de intense: valuri de caldura, insomnii, nervozitate. O complicatie relativ frecventa a hipogonadismului la femeia adulta este osteoporoza. La sexul masculin, insuficienta genitala, aparuta dupa pubertate, se manifesta prin involutia organelor genitale, caderea parului sexual si de pe corp, pierderea libidoului si a potentei si sterilitate. La toate acestea se mai adauga numeroase tulburari neurovegetative: ameteli, insomnii, iritabilitate, astenie.

Tratament

Tratamentul hipogonadismului consta in administrarea de hormoni sexualiTestosteron la barbat si estrogeni naturali si sintetici la femeie. Ei produc maturizarea sexuala si opresc cresterea in lungime. La adult, hormonii sexuali impiedica regresiunea caracterelor sexuale, refac potenta si, uneori, restabilesc capacitatea de procreare. Daca insuficienta genitala este de natura hipofizara se asociaza un tratament cu gonadotrofina corionica (preparatul romanesc Gonacor).

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 15 februarie, 2013, 15:58

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *