Prima Pagina » Sanatate A-Z » Alergologie » Evaluarea Alergologica a Bolnavului Astmatic

Evaluarea Alergologica a Bolnavului Astmatic

Evaluarea alergologica a bolnavului astmaticEvaluarea alergologica prin testare cutanata prick cu extracte alergenice standardizate si/sau determinarea IgE specifice prin metode de imunoanaliza este foarte utila pentru identificarea factorilor de risc si stabilirea masurilor optime de profilaxie a expunerii la aeroalergene.

Testarea cutanata alergologica se realizeaza doar de catre medici specialisti, in conditii de control optim clinico-functional al astmului.

Determinarea IgE serice totale nu este utila diagnosticului de astm alergic. Valorile mai mari de 150 UI/mL pot sugera forma de astm mediata IgE (in aproximativ 50% cazuri), dar nu au au valoare ca test diagnostic pentru atopie, iar cele sub 20 UI/mL pot sugera excluderea etiologiei alergice.

Testele de provocare bronsica cu alergene clasice se realizeaza doar in centre specializate, iar testele de provocare segmentala endobronsice cu alergen, precum si cele imunologice de investigare a unor markeri inflamatori solubili sau citologici din sange, sputa indusa, fluid de lavaj bronhoalveolar si evaluarile prin imunohistochimie a biopsiilor bronsice sunt rezervate cercetarii.

Dozarea nivelurilor ECP din sange, a EPX din urina si a NO din aerul expirat pot fi metode neinvazive de investigare a inflamatiei cailor aerifere utile in anumite situatii.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 29 martie, 2012, 12:04

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *