Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Evaluarea Functiei Hepatice

Evaluarea Functiei Hepatice

Multe procese patologice au drept rezultat alterarea severa a anumitor functii hepatice in timp ce alte functii raman pe deplin conservate. Diversitatea functiilor hepatice normale si alterarea acestora de catre o gama larga de tulburari care pot afecta ficatul, exclude posibilitatea utilizarii unui singur test pentru a evalua cu precizie functia hepatica in intreaga sa complexitate.

Din moment ce nu exista nici o baterie de test universal aplicabila, trebuie selectate testele mai adecvate unei anumite situatii clinice, avandu-se in vedere valoarea lor potentiala si riscurile pe care le implic, iar rezultatele trebuie interpretate in contexul datelor clinice.

Problemele functionale hepatice cuprind:

  1. Testele pentru punerea in evidenta a leziunilor hepatocelulare; au ca scop determinarea cantitativa a activitatii unor enzime ca TGP, LDH, aldoza, GLDH, TGO, eliberate in urma manifestarii leziunilor hepatocelulare mai usoare sau mai grave.
  2. Teste pentru identificarea tulburarilor functionale celulare, inclusiv testele de disproteinemie; aceste teste sunt indreptate catre investigarea ratei de productie si a eliberarii in sange a enzimelor de secretie, a unor factori de coagulare, investigarea disproteinemiei, investigarea dislipidemiei, toleranta la glucoza.
  3. Teste pentru explorarea epuratiei biliare a unor substante din plasma- unele substante formate si eliminate in tesuturile extrahepatice sau introduse in organism pentru scopuri diagnostice se extrag din sange de catre hepatocite si se excreta in bila de ex.determinarea activitatii serice a fosfatazei alcaline indica deosebit de bine gravitatea unei obstructii biliare.
  4. Teste pentru explorarea secretiei biliare- cantitatea, aspectul si compozitia chimica, celular si microbiana a bilei se examineaza cu ajutorul tubajului duodenal Meltzer-Lyou.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 11 decembrie, 2012, 17:04

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *