Prima Pagina » Sanatate A-Z » Radiologie » Eventuale Accidente Consecutive Explorarilor Radiologice

Eventuale Accidente Consecutive Explorarilor Radiologice

Eventuale Accidente Consecutive Explorarile Radiologice

Accidentele consecutive explorarile radiologice cu substante de contrast iodate, mai ales cele introduse intravascular, initial destul de crescute ca procent si intensitate, s-au diminuat, datorita imbunatatirii calitative a substantelor de contrast iodate, perfectionarii conditiilor de injectare, formarii unei experiente in ceea ce priveste selectionarea cazurilor. Totusi riscul pentru bolnavi, legat de aceste examene, este inca mare. Numarul inca crescut de accidente, debutul lor brusc, imprevizibil de multe ori pentru terapeut, le mentin inca in mare actualitate.

Teoriile actuale asupra patpgeniei acestor accidente sunt inca contradictorii, fapt ce se rasfrange, desigur, asupra posibilitatilor de prevenire si tratament. Accidentele consecutive folosirii substantelor de contrast iodate pot fi imediate sau tardive. Cele mai frecvente sunt cele imediate, care apar in timpul injectarii. Accidentele imediate si tardive pot fi: locale sau generale.

Accidentele locale se produc mai ales in cazul arteriografiilor selective. Ele depinde de toxicitatea substantelor de contrast iodate, viteza de injectare, durata injectarii, cantitatea si calitatea subsantelor de contrast iodate, durata contactului cu endoteliul vascular. Se produc leziuni vasculare cu ischemie consecutiva si agregare din elementele figurate ale sangelui in vase. Aceste leziuni sunt in numeroase cazuri reversibile, insa pot fi si ireversibile, cu formarea de cicatrice.

Accidentele generale depind de o serie de factori care le pot favoriza, ca: terenul individului, existenta prealabila a unei insuficiente hepatice, renale sau asocierea ambelor. S-au observat accidente generale cu toate produsele de contrast. Accidentele generale consecutive substantelor de contrast iodate pot fi grupate din punct de vedere clinic in:

Accidentele de importanta minora (aproximativ 20% din totalul examenelor) sunt de scurta durata si apar de obicei in timpul injectarii. Se caracterizeaza prin senzatia de greata, caldura in obraz, gust metalic in gura, ameteli etc. – toate rapid trecatoare.

Accidentele de gravitate medie (aproximativ 5% din totalul examenelor) apar de asemenea in timpul injectarii si se caracterizeaza prin: reactii cardio-vasculare (tahicardie, bradicardie, congestie, paloare, scaderea tensiunii arteriale), reactii respiratorii (tuse, dispnee), reactii cerebrale (cefalee, ameteli, somnolenta), reactii gastrointestinale (greturi, varsaturi), reactii cutanate (urticarie, edem). Aceste reactii dispar destul de repede, mai ales dupa tratamentul corespunzator.

Accidentele grave debuteaza prin semne acute cardio-vasculare si respiratorii, care cedeaza greu, chiar la tratament adecvat si prompt administrat. Accidentele mortale sunt foarte reduse. Tabloul clinic este dominat de colapsul vascular, care se instaleaza repede – presiunea arteriala scade, pulsul devine rapid, si apoi imperceptibil.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 1 martie, 2013, 14:37

Un comenentariu la Eventuale Accidente Consecutive Explorarilor Radiologice

  1. GHEORGHE LAVINIA 31/05/2017 at 16:15

    Buna ziua, as dori o lamurire cu privire la administrarea substantei de contrast la urografie, a carui atributie este injectarea, a asistentului de radiologie sau a asistentului generalist , cel de la patul bolnavului si daca se face in prezenta unui medic.Multumesc frumos anticipat !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *