Prima Pagina » Sanatate A-Z » Chirurgie Plastica » Evolutia Clinica a Bolnavului Ars

Evolutia Clinica a Bolnavului Ars

Elementul definitoriu al evolutiei este timpul scurs de la momentul accidentului.

Perioada primelor trei zile

Evolutia Clinica a Bolnavului ArsPerioada primelor trei zile este perioada socului postcombustional, caracterizat prin grave pierderi hidro-electrolitice, anoxie, anemie, tendinta la sludge si tromboze, suprasolicitare renala, cardiovasculara si hepatica, afectarea sistemelor respirator si digestiv.  Necesita o interventie prompta si eficienta.  La sfarsitul acestei perioade un pacient corect tratat trebuie sa fie subfebril, cu diureza restabilita si cu tranzitul prezent si cu constante hidroelectrolitice apropiate de normal.

Perioada primelor trei saptamani

Perioada primelor trei saptamani (4-21 de zile ) este perioada metaagresionala dismetabolicain care catabolismul continua,apar mari tulburari ale metabolismului proteo-glucido-lipidic, caderi imunitare (anemie, hipoproteinemie, raportul albumine/globuline subunitar ) si isi face aparitia agresiunea imunitara. Dupa trei saptamani leziunile de gradul II si III sunt vindecate complet, iar cele de gradul IV sunt decapate, cu aparitia patului granular optim pentru grefare.

Perioada chirurgicala

Perioada chirurgicala (intre ziua 22 si 2 luni )sau perioada de stare, reprezinta momentul optim de rezolvare chirurgicala a leziunilor arse (mai ales in timpul primei saptamani).  Acoperirea totala a plagilor granulare cu autogrefe in aceasta perioada constituie un test de eficienta terapeutica.

Convalescenta si socul cronic postcombustional

Convalescenta = un bolnav corect tratat va intra in convalescenta; este o perioada de mare labilitate a organismului, necesitand dispensarizarea pacientului, mai intai lunar, apoi trimestrial, timp de un an.

Socul cronic postcombustional = apare la marii arsi, dar si la cei cu leziuni mai putin grave, dar prost tratati.  Pacientul este casectic, adinamic, cu stare septica cronica, drogat, satul de viata, in degringolada metabolica, cu tulburari de comportament.  Plagile de arsura sunt palide, scleroase, nesangerande, acoperite de secretii, pacientul este anemic (hematii sub 2 milioane / cmc) cu hipoproteinemie (proteine totale sub 3g% , raportul albumine / globuline sub 0,2). Se va institui tratament energic de compensare metabolica, nutritionala, in paralel cu acoperirea plagii granulare cu homogrefe (ce ulterior se vor inlocui cu autogrefe dupa cca.  doua saptamani, fiind permisa recoltarea acestora de pe maxim 5% suprafata corporala).  Esuarea terapiei in aceasta faza va duce in scurt timp la deces.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 14 decembrie, 2012, 13:16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *