Prima Pagina » Sanatate A-Z » Pediatrie » Evolutia, Complicatiile si Prognosticul Rahitismului

Evolutia, Complicatiile si Prognosticul Rahitismului

Evolutia, Complicatiile si Prognosticul Rahitismului

Evolutie

Rahitismul chiar daca este avansat nu expune viata copilului, dar predispune la imbolnaviri mai frecvente si mai grave. Acest nu mai surprinde aca se are in vedere ca in aceasta boala exista o infectie cronica a tesutului limfatic, tulburarii ciculatorii si de ventilatie pulmonara. In plus, copilul rahitic are o reactivitate scazuta, adica se apara mai putin fata de germenii microbieni din cauza suferintelor generale ale organismului.

Rahitismul la copiii fara infectii supraadaugate evolueaza in cateva luni spre vindecare. Alteori in evolutia lui se observa recaderi, boala intinzandu-si evolutia pe o perioada de 2-3 ani. De aceste cazuri trebuie neaparat tinut seama atunci cand se instituie tratamentul, parintii avand obligatia de a prezenta in mod periodic copilul la controlul medical.

Vindecarea rahitismului o demonstreaza cel mai bine radiografia osoasa si analizele hematologice. Vindecarea se apreciaza in mod curent prin examenul direct al copilului. Daca oasele capului capata consistenta normala, daca fontanela anterioara se inchide normal si daca functiile motorii revin, consideram copilul vindecat.

Distensia abdominala, splenomegalia, anemia dispar mult mai tarziu.

Deformarile osoase evidente chiar daca boala este vindecata nu se sterg dacat pe masura ce copilul inainteaza in varsta. Unele deformari ca: bolta palatina ogivala, cifoza bazinul stramb persista toata viata.

Deformarile genunchiului, piciorul plat, scolioza, se recupereaza daca tratamentul general antirahitic se asociaza cu tratamentul ortopedic, gimnastica medicala.

Vindecarea

Vindecarea rahitismului se face in trepte. In 7-10 zile se normalizeaza modificarile biochimice cu exceptia fosfatazelor alcaline care se mentin la valori crescute atat timp cat persista modificarile radiologice. Vindecarea radiologica incepe dupa 2-3 saptamani si dureaza circa 4 saptamani. Examenele clinice osoase dispar cel mai tardiv, dupa cateva luni sau chiar dupa 1-2 ani de la initierea tratamentului.

Complicatii

Complicatiile rahitismului sunt:

  • infectii bronho pulmonare cu evolutie trenanta si recidivanta;
  • hipocalcemia responsabila de aparitia convulsiilor si riscul mortii subite.

Sechelele apar in rahitismul netratat sau incorect tratat:

  • deformari scheletice ireversibile;
  • nanism definitiv.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 10 aprilie, 2013, 9:54

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *