Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Examenul Radiologic al Inimii

Examenul Radiologic al Inimii

In mod obisnuit se practica:

Radioscopia, examen direct, proiectandu-se silueta cardiovasculara pe un ecran fluorescent. Permite examenul in miscare, dar ramane un examen subiectiv, care nu permite comparatia in timp.

Radiografia ofera o imagine obiectiva care permite comparatia in timp, sesizeaza numeroase amanunte care scapa radioscopiei si prezinta un grad mai redus de periculozitate pentru medic. Astazi exista tendinta ca primul examen sa fie grafic, pentru a fixa toate detaliile.

Teleradiografia este un examen radiografie care se face de la distanta (2 m de la film).

Kimografia este un examen care permite inregistrarea miscarilor inimii pe o placa radiografica. Se bazeaza pe intrebuintarea unei grile care se deplaseaza in timpul inregistrarii cu o viteza uniforma.

Radiocardiograma consta in introducerea intravenoasa a unei substante radiocative, care, ajunsa prin circulatia venoasa la inima, este detectata de un contor Geiger-Muller.

Angiocardiografia este un examen care pune in evidenta cavitatile inimii si marile vase cu ajutorul unei substante radioopace, introduse prin cateterism. Este utila la diagnosticul cardiopatiilor congenitale.

In practica obisnuita se intrebuinteaza examenul radiografie si radioscopic, folosindu-se in mod obisnuit patru pozitii: frontala sau postero-anterioara (bolnavul fiind asezat cu fata la ecran), oblica-anterioara stanga, oblica-anterioara dreapta si laterala stanga.

Examenul propriu-zis al cordului intereseaza umbra mediastinala, alcatuita aproape in totalitate de inima.

Se apreciaza:

  • pozitia: o treime din umbra inimii se afla la dreapta liniei mediane si doua treimi, la stanga;
  • marimea: inima este marita cand marginea dreapta depaseste marginea coloanei cu doua laturi de deget, iar cea stanga depaseste linia medio-claviculara;
  • forma poate fi normala sau de configuratie aortica (culcata), mitrala (ridicata), sferica, globulara etc.;
  • marginea dreapta este alcatuita din doua arcuri aproximativ egale: cel superior format din vena cava superioara, iar cel inferior din atriul drept;
  • marginea stanga este alcatuita din trei arcuri; cel superior este dat de butonul aortic, celjnijlociu (concav) de artera pulmonara si urechiusa stanga, iar cel inferior (convex), de ventriculul stang;
  • opacitatile din umbra mediastinala pot fi generate de calcifieri pericardice, valvulare etc.;
  • pulsatiile inimii cresc in insuficienta aortica si scad in insuficienta cardiaca avansata.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 17 ianuarie, 2013, 9:55

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *