Prima Pagina » Sanatate A-Z » Neurologie » Examenul Nervilor Cranieni

Examenul Nervilor Cranieni

Examenul Nervilor Cranieni

Nervul olfactiv

Nervul olfactiv (I), nerv senzorial pentru miros, porneste din mucoasa nazala. Lezarea se duce la anosmie (pierderea mirosului). Se examineaza dand bolnavului sa recunoasca substante mirositoare neiritante.

Nervul optic

Nervul optic (II), nerv senzorial pentru vedere, porneste de la retina. Lezarea sa provoaca amauroza (orbire) unilaterala. Se examineaza cercetand acuitatea vizuala, campul vizual si fundul de ochi.

Nervul oculomotor comun

Nervul oculomotor comun (III), nerv motor care are nucleul de origine in calota pedunculara. Lezarea sa duce la ptoza (caderea) pleoapei superioare, vedere dubla (diplopie), dilatarea pupilei (midriaza), strabism.

Nervul patetic

Nervul patetic (IV) nerv motor, cu nucleul situat in calota pedunculara. Lezarea sa duce la diplopie prin paralizia oblicului mare. De retinut ca pateticul este singurul nerv din organism care inerveaza un muschi situat de partea opusa nucleului sau.

Nervul trigemen

Nervul trigemen (V) este un nerv mixt. Nucleul sau motor este in protuberanta, iar cele senzitiv in ganglionul Gasser. Leziunile iritative ale fibrelor sale senzitive produc nevralgia faciala, iar leziunile iritative ale fibrelor sale motorii produc trismusul (inclestarea maxilarelor prin contractara maseterilor). Leziunile distructive ale nervului trigemen provoaca anestezia fetei, a mucoasei bucale si nazale, a corneei, paralizie a muschilor masticatori.

Nervul oculomotor extern

Nervul oculomotor extern (VI) este un nerv motor, cu nucleul in protuberanta. Paralizia sa duce la diplopie si strabism intern (devierea globului ocular inauntru). Nervii oculomotori (III, IV, VI) se examineaza, cercetand motilitatea globilor oculari, fanta palpebrala, starea pupilelor (reflexele pupilare).

Nervul facial

Nervul facial (VII) este un nerv motor ce asigura inervarea mimicii si a carui lezare provoaca paralizia faciala: fata asimetrica prin stergerea cutelor fiziologice de pe hemi-fata de partea leziunii, imposibilitatea incretirii fruntii si a inchiderii ochiului, comisura bucala mai coborata de partea bolnava. Ca nerv senzorial i se asociaza nervul intermediar Wrisberg, care asigura sensibilitatea gustativa la nivelul celor doua treimi anterioare ale limbii. Lezarea sa duce la tulburari de gust.

Nervul acusticovestibular

Nervul acusticovestibular (VIII) este un nerv senzorial format din nervul auditiv, a carui lezare produce surditate, si nervul vestibular, a carui lezare produce sindromul vestibular (nistagmus si tulburari de echilibru).

Nervul glosofaringian

Nervul glosofaringian (IX), nerv mixt, cu nucleii situati in bulb. Asigura sensibilitatea faringelui si miscarile de inghitire. Leziunea lui provoaca tulburari de gust in treimea posterioara a limbii si abolirea reflexului de fund de gat, prin anestezia fundului gatului si refularea pe nas a lichidelor, care nu mai pot fi inghitite.

Nervul pneumogastric

Nervul pneumogastric (X) este un nerv mixt, al carui nucleu se afla in bulb, importanta sa deriva in special din rolul reglator vegetativ, paralizia lui putand duce la moarte prin tulburari de ritm cardiac, tulburari respiratorii si digestive.

Nervul spinal

Nervul spinal (XI), nerv motor cu nucleii situati in bulb si maduva cervicala. Lezarea sa determina paralizia laringelui, a valului palatin si paraliza muschilor sterno-cleido-mastoidian si trapez.

Nervul hipoglos

Nervul hipoglos (XII) este un nerv motor, al carui nucleu este situat in bulb. Paralizia se duce la hemiparalizia si hemiatrofia limbii, cu tulburari in articulatia cuvintelor, in masticatie si inghitire.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 16 februarie, 2013, 13:13

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *