Prima Pagina » Corpul Uman » Fiziologie Umana » Excitabilitatea inimii

Excitabilitatea inimii

Excitabilitatea inimii (functia batmotropa):

Reprezinta proprietatea celulelor miocardice de a raspunde la un stimul printr-un potential de actiune propagat. Aceasta este proprietatea comuna a tuturor structurilor excitabile nervoase, musculare sau glandulare si nu numai a muschiului cardiac. Excitantul fiziologic al miocardului este stimulul generat in centrele de automatism, dar inima poate fi excitata si prin curent electric sau prin excitanti mecanici ( de exemplu cresterea presiunii in cavitatile inimii).

Orice excitant natural sau artificial, trebuie sa aiba o anumita intensitate, numita valoare prag. Spre deosebire de muschii scheletici, inima nu este excitabila in timpul contractiei (sistola), ci numai in perioada de relaxare (diastola). Astfel este asigurata ritmicitatea fazelor de contractie si relaxare a inimii care nu intra niciodata in contractie tetanica, asa cum se intampla cu muschiul scheletic cand este excitat cu frecvente ridicate. Aceasta este legea inexcitabilitatii periodice a inimii.

Inima nu raspunde prin contractie la stimuli care au valoare sub prag si da un raspuns maxim la orice stimul de valoare peste prag, indiferent de intensitatea stimulului; este legea “tot sau nimic”. Tulburari ale automatismului si excitabilitatii provoaca anomalii ale ritmului cardiac-aritmii.

Astfel de aritmii sunt extrasistolele, tahicardia paroxistica si fibrilatia. Extrasistola este o bataie cardiaca prematura (contractie suplimentara), provocata de un stimul patologic din miocard, generat de abuzul de alcool, tutun sau in unele dereglari endocrine. Cand extrasistolele se succed neintrerupt cu regularitate si frecventa de 200 pe minut se produce tahicardia paroxistica. Daca activitatea contractila devine haotica si cu frecventa de 600 pe minut se produce fibrilatia; cand aceasta tulburare cuprinde ventriculele survine moartea.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 10 noiembrie, 2011, 12:48

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *