Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Nervos » Excitabilitatea

Excitabilitatea

Excitabilitatea este proprietatea celulelor de a raspunde la un stimul. Este o proprietate generala a materiei vii. Nervii, care sunt pachete de axoni si dendrite, sunt dotati in consecinta cu excitabilitate.

Excitabilitatea a fost studiata cu ajutorul stimulilor electrici care pot fi usor dozati ca intensitate si timp.  In acest scop se folosesc curentii continui (galvanici) sau alternativi. Excitabilitatea a fost caracterizata prin determinarea unor raporturi intre stimul si raspuns. Cei mai importanti parametri ai excitabilitatii astfel studiate sunt: reobaza, timpul util, cronaxia, climaliza si labilitatea.

Reobaza (curent de baza, de prag sau liminar) este intesitatea minima de curent care produce un raspuns. Prin reobaza se stabileste pragul excitabilitatii sau intensitatea curentului liminar.

Ea poate fi, ca si alti parametri, urmarita pe un preparat neuromuscular izolat, pe un nerv izolat sau pe organismul intreg, raspunsul fiind apreciat dupa contractia musculara. In acest din urma scop se stimuleaza pe suprafata cutanata puncte situate in apropierea unui camp motor.

O valoare mica a reobazei indica o excitabilitate crescuta si invers. Reobaza nervilor care inerveaza flexorii (muschii albi) este mai mica decat a extensorilor (muschii rosii), primii avand deci o excitabilitate mai mare.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 20 decembrie, 2011, 15:18

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *