Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Excitantele Sistemului Nervos Central

Excitantele Sistemului Nervos Central

Cafeina

Cafeina este un excitant al sistemului nervos central, stimuland functiile psihice si motorii ale scoartei; indepateaza senzatia de oboseala, creste activitatea mintala si suprima actiunea deprimanta a alcoolului, narcoticelor si a hipnoticelor. Produce tahicardie, vasodialatatie, vasodilatatie periferica, vasoconstrictie cerebrala si creste moderat diureza. Uneori, apar actiuni nedorite, ca nervozitate, insomnie, tremuraturi, palpitatii (efecte similare apar si dupa consumul de cafea si ceai). Se administreaza, dupa prescriptie, fiole de cafeina natriubezoica (1 ml), subcutanat.

Benzedrinul

Benzedrinul (Amfetamina sulfurica) este un excitant al sistemului nervos central. Stimuleaza scoarta, suprimand senzatia de oboseala si actiunea deprimanta a alcoolului, narcoticelor, barbituricelor, a neurolepticelor si a tranchilizantelor, produce stare de euforie (buna dispozitie), scade pofta de mancare si creste tensiunea arteriala. Stimuleaza inima. Pot aparea si efecte toxice: neliniste, tremuraturi, insomnie, palpitatii, constipatie, uscaciune a gurii, stari confuzionale si chiar psihoze. Provoaca adesea obisnuinta. Se administreaza numai dupa prescriptie, si anume in comprimate de 0,003 g (1 – 3 comprimate).

Substante cu actiune similara sunt: Pervitinul, Anapetolul, Preludinul (analpetic bulbar), ultimele doua fiind si anorexigene (scad apetitul).

Centedrinul

Centedrinul stimulent a S.N.C., cu actiune asemanatoare Amfetaminei, se gaseste in comprimate de 0,010 g (1 – 3 comprimate/zi). Este indicat in stari depresive, intoxicatie acuta cu hipnotice. Produce obisnuinta.

Pentetrazolul

Pentetrazolul (Cardiazolul) actioneaza asupra centrilor vasomotori si respiratori bul-bari, crescand presiunea arteriala si stimuland respiratia. Uneori pot aparea convulsii. Se administreaza s.c. sau i.m. fiole de 1 ml solutie de Pentetrazol sau Pentetrazol E (asociat cu efedrina).

Nicetamida

Nicetamida – analeptic bulbar – este mai activa in conditii de deprimare respiratoare prin morfina si barbiturice. Poate provoca convulsii. Se gaseste sub forma de fiole de 1 ml si 5 ml si solutie.

Bemegridul

Bemegridul (Ahypnon) – fiole de 10 ml – administrat i.v. are un efect asemanator Pentetrazolului, antagonizand barbituricele. De asemenea tot cu efect de stimulare rapida si intensa a centrului respirator bulbar sunt si Micorenul si Picrotoxina.

Stricina

Stricina este un stimulent medular, un stimulent slab al centrilor vasomotori si respiratori din bulb si un stimulent al secretiei gastrice. Este toxica si produce frecvent convulsii. Se gaseste sub forma de fiole de 1,2 si 4 mg.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 7 ianuarie, 2013, 15:05

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *