Prima Pagina » Sanatate A-Z » Chirurgie Generala » Excizia Tumorala Trans-Anala

Excizia Tumorala Trans-Anala

Excizia Tumorala Trans-Anala

Anterior inceperii acestui procedeu, toti pacientii trebuie sa primeasca o pregatire mecanica si antibiotica a intestinului. Pentru a se usura abordul se folosesc retractoare de tip Pratt sau Parks ce sunt folosite pentru a se dilata anusul. Tumorile abordabile prin acest procedeu trebuie sa fie la la maxim 6-8 cm de marginea anala si cu dimensiuni mai mici de 3 cm. Se creaza puncte de tractiune, prin folosirea de fire de sutura 2-0 ce permit aducerea planului tumorii in raza de actiune a chirurgului. Deasemenea se traseaza o linie circumferentiala de disectie, folosind un cauter de tip Bovie, la aproximativ 1 cm de marginile tumorii.

Excizia incepe dinspre planul proximal si se continua in mod circumferential. Excizia peretelui rectal se face in toata grosimea sa pana la nivelul grasimii perirectale. Uneori este bine sa includem in transa de sectiune si parte din grasimea perirectala pentru a determina daca exista diseminare limfatica. Plaga trebuie irigata din abundenta pentru a scadea riscul de implantare a celulelor maligne. Trebuie avut grija ca in timpul interventiei sa nu lezam peretele posterior al vaginului la femeie, sau prostata daca pacientul este barbat. Piesa rezecata trebuie atent orientata inainte de a se trimite la anatomo-patolog.

Golul ramas la nivel rectal este inchis printr-o sutura transversala a intregului perete rectal folosind fire separate de Vicryl 3-0, apoi se introduce un sigmoidoscop rigid pentru a se verifica sutura si permeabilitatea lumenului rectal.

Complicatiile exciziei tumorale trans-anale posibile sunt:

  • retentia urinara;
  • infectia de tract urinar;
  • impactarea materiilor fecale;
  • infectii ale spatiilor perirectale sau ischiorectale.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 11 martie, 2013, 15:01

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *