Prima Pagina » Corpul Uman » Fiziologie Umana » Excretia sudorala

Excretia sudorala

Paralel cu excretia renala, eliminarea produsilor toxici are loc si prin piele. Ea este asigurata de glandele sudoripare; eliminarea sudorii poarta numele de transpiratie.

Glandele sudoripare, in numar de 2-3 milioane, au rol foarte important in curatirea sangelui de produsii toxici care circula prin piele; ele sunt de doua feluri: ecrine si apocrine. Glandele ecrine (glande sudoripare propriu-zise) sunt situate in hipoderm si se deschid la suprafata pielii printr-un por; secretia lor are un pH acid (de 5,2), ceea ce-i confera unele proprietati antiseptice. Ele sunt dispuse in tot corpul dar sunt mai dense pe palme si talpi, avand rol imprtant in termoreglare.

Glandele apocrine, in numar mai redus sunt repartizate in regiunea axilara, pubiana si perimamelonara. Ele elimina odata cu sudoarea formata si o parte din citoplasma celulara care a suferit procese de dezintegrare, secretia lor este redusa, de consistenta vascoasa, cu un pH alcalin, iar in prezenta florei bacteriene sufera transformari din care rezulta acizi volatili si amoniac ce ii dau un miros caracteristic.

Cantitatea de sudoare eliminata in 24 de ore variaza foarte mult in functie de conditiile fiziologice (repaus, efort fizic, emotii), de temperatura si umiditatea mediului ambiant. In medie se secreta 600 ml de sudoare in 24 de ore; aceasta este insesizabila deoarece se evapora permanent la suprafata pielii (perspiratie insensibila). La temperaturi mai ridicate, in stari febrile sau in efort fizic, se poate elimina o cantitate mult mai mare (6-10 l) in 24 de ore.

Compozitia chimica a sudorii este asemanatoare cu a urinii, cu deosebirea ca sudoarea este mai diluata (contine 96-99% apa comparativ cu 95% in urina); contine de asemenea saruri de potasiu si de sodiu 0,5%, sulfati si fosfati 0,2%, uree 0,15%, amoniac, aminoacizi, acid lactic, acid uric, acizi grasi inferiori care-i dau mirosul caracteristic.

Reglarea secretiei sudorale:

Se realizeaza prin mecanisme nervoase si sub influenta unor substante chimice. Nervii stimulatori ai secretiei sudorale apartin sistemului nervos simpatic, ce prezinta particularitatea ca fibrele lor elibereaza la nivelul terminatiilor acetilcolina in loc de noradrenalina. Centrii de reglare sunt situati la diferite nivele, incepand cu maduva spinarii, trunchiul cerebral, hipotalamus si scoarta cerebrala. Evacuarea sudorii se face intermitent prin contractia celulelor mioepiteliale ce inconjoara tubul secretor. Secretia sudorala este influentata si de variatia debitului sangvin.

Vasodilatatia periferica produce o transpiratie abundenta iar vasoconstrictia scade transpiratia si creste eliminarea produsilor toxici pe cale renala. Transpiratia din timpul termoreglarii este controlata de hipotalamus iar transpiratia emotiva de scoarta cerebrala.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:34

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *