Prima Pagina » Corpul Uman » Excretia

Excretia

Organismul are mai multe metode de a elimina  produsii de degradare – substante care trebuie indepartate datorita toxocitatii lor pentru organism. Acest lucru este realizat prin diferitele sisteme de excretie care depind de diverse organe si glande pentru eliminarea deseurilor: sistemul urinar ale carui componente principale sunt rinichii si vezica urinara; colonul sau intestinul gros.

Excretia este procesul prin care organismul elimina produsii de degradare. Diferitele componente ale corpului genereaza in continuu produsi secundari specifici si acestia trebuie eliminati, pentru a nu deveni toxici pentru organism. Diferitele organe – incluzand plamanii, rinichii, ficatul si colonul – vegheaza la buna desfasurare a acestei actiuni.

Pare ciudat sa ne gandim la plamani ca la un organ de excretie, dar dixidul de carbon este cel mai important produs de degradare care trebuie eliminat din organism. Daca dioxidul de carbon este dizolvat in sange in cantitati mai mari decat cele normale, atunci sangele devine foarte acid. Acest licru, la randul sau, paote paraliza multe reactii chimice din corp, mergand pana la posibila aparitie a mortii. Aceasta este denumita insuficienta respiratorie si poate reprezenta stadiul final al bronsitei cronice.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 20 noiembrie, 2011, 6:06

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *