Prima Pagina » Sanatate A-Z » Endocrinologie » Explorarea Morfofunctionala a Ovarului

Explorarea Morfofunctionala a Ovarului

Explorarea Morfofunctionala a Ovarului

Testul Barr – evidentiaza cromatina sexuala din celulele mucoasei bucale. Normal, corpusculul Barr este prezent in celulele sexului feminin, in proportie de 20-80%, si 0, 4% in celulele sexului masculin. Cariotipul, studiaza numarul si morfologia cromozomilor; util in diagnosticarea disgeneziilor gonadale.

Teste de ovulatie:

  • Temperatura bazala (determinata oral sau rectal, la aceiasi ora) – creste postovulator, in momentul in care progesteronul plasmatic creste, cu aproximativ 0, 4 grade si se mentine pe parcursul fazei luteale (platou termic).
  • Examinarea pe lama a mucusului cervical – (glera cervicala) examen citovaginal – urmareste modificarile histologice si tinctoriale ale celulelor epiteliului vaginal, in functie de fazele ciclului menstrual.
  • Ecografia ovariana – monitorizeaza dezvoltarea si maturarea foliculilor ovarieni; stabileste diagnosticul in patologia tumorala ovariana.
  • Evidentierea peak-ului de LH prin teste de ovulatie (test strip ce se bazeaza pe determinarea unei concentratii crescute de LH in urina preovulator).
  • Determinarea progesteronului plasmatic in ziua 21 a CM.

In anumite conditii clinice se pot aplica teste dinamicea:

  • Testul la progesteron: in caz de amenoree se administreaza 2×10 mg Duphaston (didrogesteron) timp de 10 zile. Daca endometrul prezinta impregnare estrogenica minima, se produce o sangerare de intensitate direct proportionala cu gradul impregnarii, la 7 -10 zile. Nu apare raspuns in cazul in care nu exista estrogenizare. Util in prima instanta in conditii de ambulator pentru orice amenoree secundara (sarcina exclusa). Pozitiv in anovulatia din SOP si unele hiperprolactinemii.
  • Testul la estro-progestative. Administrarea unei asociatii de estrogeni si progesteron timp de 21 zile este urmata de sangerare atunci cand endometrul este prezent.Testul este negativ in ageneziile canalelor Muller (uter, col), sinechii uterine si pozitiv cand exista endometru stimulabil.
  • Testul la clomifen: 100 mg citrat de clomifen 5 zile. Testul poate determina ovulatie documentata biochimic, clinic, ecografic in sindromul de ovare polichistice (SOP). Este negativ in afectarile hipotalamo-hipofizare.
  • Testul la GnRH: 100 micrograme GnRH cu dozare de FSH/LH bazal, la 30 si 60 minute. In mod normal LH si FSH cresc de cel putin 2 ori. Testul este pozitiv in anomaliile hipotalamice si negativ in cele hipofizare. In SOP, LH creste exploziv; iar FSH nu se modifica.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 21 martie, 2013, 14:43

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *